Una bona idea sempre neix de la pròpia experiència. El 1965 un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual es van unir per defensar els drets dels seus fills. Amb la finalitat de visibilitzar-los i lluitar per a la seva plena integració, va néixer l’Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, que el 2010 es va transformar en Fundació AMPANS.
Un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual creen l’associació AMPANS. Aquest mateix any ja es posa en marxa a Manresa la primera aula per a alumnes amb necessitats educatives especials.
Adopta com a logo el dibuix d’un nen dalt d’un cavallet (1970) obra de l’il·lustrador manresà Miquel Esparbé.
Neix l’escola La Llum que més tard canviarà de nom i es dirà Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas. Es tracta d'un centre pioner que obre camí vers un nou model educatiu i una nova sensibilitat social. L'escola creixia any rere any i va haver d'anar fent reformes i ampliacions per tal de donar cabuda a totes les peticions.
AMPANS rep la primera donació: una màquina d’impremta que serà l’inici dels tallers d’AMPANS i de la inserció laboral.
El matrimoni format per Julio Payàs i Rosa Puigarnau dona en vida la finca de Santa Maria de Comabella a AMPANS.
Comença una de les campanyes més mítiques i emblemàtiques d’AMPANS, la recollida de L’ampolla i el paper, que es feia cada primer diumenge després de Reis. Milers de persones voluntàries hi van participar durant els 25 anys que va durar, i va ser una de les principals fonts de finançament de l’entitat, a més de la campanya de sensibilització més important de l’època.
Se celebra la trobada Sol d’Amor a Comabella que aplega 30.000 persones, amb l'objectiu d'aconseguir fons per fer front al trasllat i la posada en marxa de l’equipament. La capacitat de la finca permet fer un salt qualitatiu en l’atenció i significa un abans i un després per AMPANS.
S’obren les primeres llars, ubicades al Carrer Zamenhof. Un servei pioner i un exemple d’integració en la vida als barris. Abans de l’obertura de les llars, els responsables d’AMPANS van anar a visitar els veïns de la zona i els van explicar el projecte, que va tenir molt bona acollida per part de particulars i de l’Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor.
Neix l’Esplai Sant Rafael, un espai d’activitats de lleure per facilitar el temps d’oci necessari per als més petits i joves.
Engega la secció de Manipulats (actualment Serveis a la Indústria), un servei que ofereix a les empreses la possibilitat de realitzar qualsevol part del procés productiu que suposi una manipulació del producte.
Es posa en marxa a Comabella la Residència Julio Payàs per a persones amb alta dependència. Un equipament públic amb el qual l’entitat completa l’atenció en el cicle vital de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Aquest any també s’inicia la Secció de Neteja d’AMPANS.
AMPANS impulsa la creació de la Fundació Privada Tutelar Santa Maria de Comabella.
S’inaugura el centre de jardineria Floriplant (avui Garden AMPANS) un dels emblemes de la inserció laboral.
Es posa punt final a la recollida de L’ampolla i el paper, una de les principals fonts de finançament i un gran moviment de voluntariat. Un cop finalitzada aquesta iniciativa, i en veure l’oportunitat de crear un servei que podia oferir AMPANS com a Centre Especial de Treball, neix un servei professionalitzat de recollida de residus.
Es crea un nou logo d’AMPANS, per renovar la imatge per una de més moderna, simbolitzant una pinzellada de blau i verd.
Es posa en marxa un nou servei: el Centre Ocupacional La Llum, que ofereix suport a la persona mitjançant programes i activitats que faciliten el vincle amb l’entorn i un paper actiu en la societat.
AMPANS inicia la recollida selectiva i la gestió de deixalleries.
Es crea el Programa de Suport a l’Autonomia a la pròpia llar, que té per objectiu que les persones tinguin accés a models de vida independents i el màxim de normalitzats possibles.
S’inaugura la residència Els Comtals per a 30 persones adultes amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta.
Es posa en marxa el Servei de llars i residència per a infants i adolescents amb l’obertura d’un pis al carrer Alcalde Armengou de Manresa.
El matrimoni format per Joan Vila i Dolors Isern dóna en vida la finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola, de 120 hectàrees de terreny, a AMPANS. La finca avui acull una residència per a 25 persones amb discapacitat intel·lectual, vinyes, una formatgeria i una granja de cabres.
Convocatòria del 1r Premi d’Investigació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament.
S’inaugura a Manresa el Restaurant Canonge, una nova oportunitat per la inserció laboral.
El servei de llars residència d’infants i adolescents continua creixent ara amb La Caseta, a Pineda de Bages (Sant Fruitós de Bages).
S’inaugura a Pineda de Bages, el Turó, una nova llar per a infants i adolescents amb discapacitat i trastorns de desenvolupament.
L’Associació es transforma en Fundació AMPANS per decisió unànime de l’assemblea de socis, amb l’objectiu de donar a l’organització una major acreditació social i una major garantia i seguretat patrimonial.
S’obren les llars La Colònia, a Súria, i Urpina, a Sant Salvador de Guardiola.
Se celebra el I Congrés estatal d’Alteracions de la Conducta.
Es publica el primer Calendari Solidari de l’entitat on els protagonistes són els grups operatius d’emergències del Bages i els alumnes de l’Escola Jeroni de Moragas d’AMPANS. Els beneficis es destinen a ampliar el programa de beques per famílies de persones amb discapacitat intel·lectual.
L’entitat rep el segell EFQM 400+ del Model d’Excel·lència Europeu. L’any 2015 rebrà l’acreditació en excel·lència pel seu model de gestió amb el segell 500+ EFQM.
AMPANS celebra el seu 50è aniversari amb un nou logo, creat per les persones usuàries.
També aquest any es posa en marxa la granja de cabres i la formatgeria d’Urpina.
S’inaugura el Centre de Noves Oportunitats (CNO), un programa adreçat a joves que han abandonat la seva formació de forma prematura i no compten amb cap certificació acadèmica ni professional.
AMPANS rep la Medalla d’Or de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cívic.
Se celebra la Xarxa humana, un espectacle aeri que de la mà de la Fura dels Baus van protagonitzar les persones d’AMPANS a la Plaça Sant Domènec de Manresa. Amb ella es posa el punt final als actes del cinquantè aniversari de l’entitat.
Aquest mateix any s’inaugura una segona residència als Comtals per a joves amb trastorns de conducta.
Obre a Manresa el primer supermercat de Catalunya amb una plantilla íntegra de persones amb discapacitat, una franquícia d’AMPANS amb Caprabo.
Es posa en marxa El Pinet, un nou equipament del Servei de llars residència d’infants i adolescents a Pineda de Bages (Sant Fruitós de Bages). Aquest mateix any comença el desplegament del nou model de Servei Ocupacional per acostar-lo als nuclis municipals.
Es traslladen els tallers de manipulats de Comabella a una nova nau industrial al Polígon Els Dolors, de Manresa.
Continua el desplegament del nou model de Centre Ocupacional amb un equipament al barri de Les Bases de Manresa. Al CO L’Art de Viure es treballa l’apoderament de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la creació artística.
Obre el segon supermercat d’AMPANS amb Caprabo, al carrer Pompeu Fabra de Manresa.
Es crea el Premi Insert, que impulsa la creació cinematogràfica i audiovisual de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Obre el CO l'Art de Viure
Els esforços se centren a fer front a la pandèmia de la Covid-19.
Impulsem la transformació digital dels serveis de l’entitat.
Es revalida per tercera vegada consecutiva el segell d’excel·lència EFQM 500+
Es trasllada el servei Prelaboral a l'Art de Viure.
Es tanca el servei d'impremta.
Inauguració de la residència i escola infantojuvenil Els Companys, a Sant Fruitós de Bages.
Impulsem La Plural, un projecte de compra online de productes alimentaris amb valors socials i ambientals.
Inauguració de dos nous Centres Ocupacionals a Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç de Castellet amb 24 i 30 places respectivament.
Inauguració del cafè / bar El Casino a Sant Fruitós