Premi d'Investigació i Innovació sobre Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament

Aquests premis, convocats per la fundació AMPANS, són dels únics existents a l'estat espanyol i dels pocs a tot el continent europeu que promouen la investigació i la innovació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Presentació

AMPANS convoca de forma biennal el Premi d’Investigació i Innovació sobre Discapacitat Intel·lectual i trastorns del desenvolupament, que reconeix el treball de persones, equips i entitats per promoure el coneixement i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament. 

El Premi contempla dues modalitats: Investigació i Innovació.​

Els treballs poden versar sobre qualsevol aspecte referent a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns del desenvolupament.  

Amb el suport de:

Bases del Premi

La missió de la fundació AMPANS és acompanyar i donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual o en situació de vulnerabilitat en el desenvolupament del seu projecte de vida.

És voluntat de la fundació AMPANS promoure el coneixement i incentivar experiències innovadores adreçades a la millora de la qualitat de vida de les persones amb Discapacitat Intel·lectual i trastorns del Desenvolupament dins l'entorn econòmic-cultural de la fundació.

Descarregar les bases

Convocatòria oberta

De l'1 de gener al 31 de desembre de 2023

Inscripció individual

Inscripció col·lectiu

Inscripció entitat

Recull dels treballs premiats en la última edició

Categoria d'Investigació

Primer premi

"Programa TEAm_YOUNG ADULTS: promoviendo la autodeterminación en jóvenes adultos con trastorno del espectro autista"
Clara Andrés, Cristina Mumbardó, Núria Farriols, Antoni Maria Gómez i Teresa Pretel
El jurat ha valorat la creació d’un programa de desenvolupament d’habilitats relacionades amb l’autodeterminació específicament dirigida a joves amb trastorn de l’espectre autista en base a la traducció i adaptació d’altres programes i tècniques i a la creació de nous continguts fins a configurar una unitat didàctica de 20 sessions dins d’un marc d’investigació on és difícil trobar treballs centrats específicament en aquest grup de persones.

Segon premi

"Personas con discapacidad intelectual en prisión"
Leticia Muñoz García-Largo
El jurat ha destacat la important mostra de persones recluses objecte del present estudi descriptiu i l’anàlisi detallat de les variables sociodemogràfiques, criminològiques, penitenciàries i clíniques. Obtenint uns resultats de prevalença de discapacitat intel·lectual significativament superior a la major part dels estudis descrits en la literatura científica. L’anàlisi de les variables esmentades abans duu a importants resultats amb significació estadística en relació amb l’edat d’ingrés, el nivell educatiu, l’abandó escolar, l’edat d’inici de la carrera delictiva, la participació en tallers, el consum de drogues o els intents de suïcidi.

Tercer premi

"Té una incidència real l'activitat formativa en relació als coneixemnets i actitud sexuals i afectives de persones amb discapacitat intel·lectual?"
Jordi Fernandez Suriñach
El jurat ha premiat el disseny d’un programa educatiu per a la millora de les actituds en relació a l’afectivitat i la sexualitat de persones amb discapacitat intel·lectual partint de l’adaptació del programa Saludiversex, al qual se li ha afegit d’altres temàtiques sorgides de l’anàlisi de la literatura d’experts i de les demandes de les pròpies persones amb discapacitat.

Categoria d'Innovació

Primer premi

"Essens: tecnología wearable fibroestimulatoria frente a comportamientos estereotipados en personas con autismo y discapacidad intelectual"
Cristina Santamarina Siutana, Vicente Cloquell Ballester i Cooperativa Valenciana Koynos
El jurat ha valorat la claredat, l’estructuració i la capacitat d’adaptació durant el procés de disseny i fabricació del dispositiu ESSENS, un dispositiu portable al canell, capaç de produir estímuls per vibració, en el rang de les altes freqüències, amb la finalitat de reduir els comportaments estereotipats quan aquests interfereixen en les activitats bàsiques de la vida de les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual.

Segon premi

"El intraemprendimiento como estrategia de mejoramiento de la calidad de vida y desarrollo sostenible"
Corporación Crear Unidos
El jurat ha destacat la iniciativa “Café Crear Unidos” com una solució innovadora en el context colombià de formació i generació de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. La creació d’aquesta iniciativa exemplifica els processos de benchmarking, transferència de coneixement i creació d’aliances conjugant-ho tot en un procés de valoració i formació de les persones candidates.

Tercer premi

"La gamificación como herramienta para la mejora del engagement, clima laboral y calidad de los servicios de prestación de apoyos para personas con discapacidad intelectual"
Fernando Sánchez Rodríguez
El jurat ha premiat l’elaboració d’un joc que exemplifica la gamificació en la generació de nous models d’aprenentatge i desenvolupament de les competències professionals. El projecte destaca pel rigor en la seva planificació, desenvolupament de les fases i anàlisi dels resultats, sent aquests últims molt significatius per als professionals.

Membres del jurat

Sr. Sebastià Catllà

President
Soci fundador de l'empresa metal·lúrgica Oliva Torras, i actualment President del Grup. Fundador del Celler el Molí, elaborador dels Vins del Collbaix.

Patró i fundador del Centre de Formació Pràctica, i actualment també, membre del Comitè Executiu de la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM).

Sr. Pere Rueda

Vocal
Impulsor del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual. Amb una dilatada experiència en el món de la discapacitat, va ser responsable de l’Àrea Programa Sectorial de Persones amb Disminució del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

Ha estat vicepresident d'AEECRM i professor del “Màster d’Atenció Precoç” a Blanquerna i “Màster sobre Discapacitat Intel·lectual” de la Universitat Catòlica de València”.

Sr. Carles Campuzano

Vocal
President de la Fundació Acsar des d’abril de 2012 i membre del Consell Assessor de diverses entitats del Tercer Sector i l’economia social. Soci de la cooperativa que edita Alternativas Económicas, i membre del Consell d’Afers Públics de Foment del Treball. Director de Dincat des de l’any 2019.

En representació de DINCAT és membre de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector, on exerceix les funcions de secretari i del Comitè Executiu del COCARMI i Vicepresident de la Comissió de Salut i Serveis Socials de PIMEC.

Sr. Xavier Gironès

Vocal
Director de Recerca i Innovació de la Fundació Universitària del Bages (FUB), Campus Manresa de la UVic-UCC.

Doctor en Biologia per la Universitat del País Basc (UPV-EHU), especialitzat en neurociències, envelliment humà i en la gestió de projectes culturals, de recerca científica i d'innovació transformativa.

Coordinador Tècnic del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS (Bigdata, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social).

Dr. Climent Giné

Vocal
Doctor en Psicologia i Professor emèrit de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Professor de la FPCEE de la URL des de l’any 1995; i degà de 2004 a 2013.

Investigador principal del Grup de Recerca “Discapacitat i Qualitat de Vida: Aspectes Educatius”.

Dr. Delfín Montero

Vocal
Doctor en Psicologia i pedagog, Catedràtic del dept. de Pedagogia Social i Diversitat i director del Màster Universitari en Necessitats Educatives Especials.

És integrant del Consell Editorial de Siglo Cero. Ha col·laborat amb AETAPI, de la qual és membre. Entre les seves publicacions destaquen les adaptacions d'eines sobre conducta adaptativa.

Sr. Amador Beiro

Vocal
Tècnic responsable d’investigació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dr. Joaquim Serrahima

Vocal
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Màster en Gestió Hospitalària per ESADE Business School.

Des de l'any 2004 dirigeix Catalònia Fundació Creactiva, grup d'entitats sense ànim de lucre amb seu social a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) que presta serveis d'atenció residencial, llars, centres de dia i centre especial de treball per a més de 800 usuaris. Compten amb una plantilla que supera els 700 professionals.

Dr. David González

Vocal
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB, i en Direcció de Màrqueting per EADA. Màster en Oncologia Molecular per la Universitat Francisco de Vitoria i en Documentació Mèdica per l'Institut Català de Noves Professions i Nixdorf-Siemens.

Té una àmplia experiència en les àrees mèdiques i de R+D del grup ESTEVE. Actualment ocupa les tasques de Global Head of Pain i Medical Lead d’Oftalmologia, Consumer Care, Sistema Nerviós Central, Respiratori i Dolor.

Sr. Toni Espinal

Secretari
Director General d'AMPANS des de fa més de 30 anys. Expert en la gestió i provisió de serveis a les persones, ha impulsat i consolidat la implementació del model d’excel·lència en la gestió de qualitat EFQM a l’entitat.

President de la Coordinadora Catalana de Centres residencials 2004 - 2008, membre fundador de FOCA per la qualitat i de consells executius de diverses organitzacions socials.