Projecte Aprenem junts: creixement personal i inclusió

Un projecte inclusiu per a les escoles

Aprenem Junts és un projecte educatiu inclusiu que neix de les activitats d’AMPANS destinades a les persones usuàries que participen del servei de Centre Ocupacional. En el seu origen, es tractava d’una activitat d’elaboració de paper reciclat, una tècnica  que desenvolupaven les pròpies persones usuàries, dins del programa d’activitats de l’entitat.

Aprenem junts

Aquesta activitat inclusiva que es duia a terme de portes endins, va començar a sortir a l’exterior com una activitat per compartir amb les escoles, com una forma d’oferir recursos creatius per l’inclusió de la diversitat a les aules.

D’aquesta manera, el taller s’ha convertit en una activitat que s’ofereix a les escoles i a través de la qual, més enllà que els alumnes aprenguin la tècnica del reciclatge de paper, situa les persones usuàries al centre de l’activitat, sent els mestres que ensenyen als nens i nens la tècnica del reciclatge de paper.

Aquesta idea de situar les persones amb discapacitat intel·lectual com a persones que ensenyen i de les que es pot aprendre, fa que AMPANS adapti altres activitats amb el format “Aprenem Junts”, i acaba oferint a les escoles i altres entitats i col·lectius, el programa “Aprenem Junts” amb activitats diverses.

Projectes educatius inclusius

A qui s’adreça el programa?

El programa s’adreça principalment a alumnes d’escoles d’infantil i primària. No obstant, altres grups han sol·licitat l’activitat i s’ha realitzat de forma adaptada a alumnes de secundària, universitaris i altres col·lectius com gent gran o en serveis educatius de centres penitenciaris.

Objectius

- Transmetre valors que fomenten el desenvolupament personal, la convivència i el civisme.

- Fomentar l’autonomia i l’autoestima de les persones amb discapacitat intel·lectual que a través d’aquest projecte esdevenen “mestres”.

- Fomentar l’inclusió, i altres valors com el respecte al medi ambient, el companyerisme, el respecte…

Metodologia

A partir de la metodologia de l’aprenentatge/servei fomentem la col·laboració entre col·lectius, promovent la cooperació i fomentant la interdisciplinarietat.

Ens basem en la pedagogia activa i vivencial, i aprenem de l’experiència mútua.

Aprenem transmetent valors que fomenten el desenvolupament personal, la convivència, el civisme I fomentant l’autonomia i l’autoestima de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Aprèn amb AMPANS

Aprenem junts a fer paper

Taller de reciclatge de paper. Els alumnes aprendran la tècnica del paper reciclat. Seguint les instruccions de les persones que dirigeixen el taller, aprendran a reciclar paper, alhora que podran elaborar i dissenyar el seu propi punt de llibre.

Aprenem junts a practicar Boccia

Activitat esportiva que es basa en la pràctica d’un esport conegut com la Boccia que es practica assegut i amb pilota, i que requereix molta precisió. Es tracta d’un esport adaptat que practiquen persones amb discapacitat intel·lectual i paràlisi cerebral.

Aprenem junts a fer galetes

El taller es realitza a l’obrador del restaurant Canonge, que la fundació té al centre de Manresa. Seguint les instruccions de les persones que dirigeixen el taller, aprendran a elaborar galetes, alhora que podran fer la seva pròpia galeta.

Aprenem junts a fer Scrap

Els alumnes aprendran la tècnica del Scrap. Seguint les instruccions de les persones que dirigeixen el taller, els alumnes podran dissenyar i crear la lletra inicial del seu nom.

Quan el cor descobreix què vol, l’univers col·labora. “Paper Reciclat”

Biblioteca i escola de Balsareny

Contacta amb AMPANS

Per fer-nos arribar les teves consultes, sol·licituds o comentaris, omple aquest formulari. Molt aviat ens posarem en contacte amb tu.

    0/ 500

    Col·labora amb AMPANS

    El suport social ha estat fonamental per l’avenç de la missió d’AMPANS, tant en l’assoliment dels projectes que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb necessitats de suport, com en la sensibilització de la societat. El camí continua i et necessitem al costat. Ens hi ajudes?