Blanquerna i AMPANS: discapacitat intel·lectual, exercici i envelliment

“Intellectual disability, exercise and aging: the IDEA study: study protocol for a randomized controlled trial”, un estudi internacional de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport de Blanquerna (Universitat Ramon Llull) que evalúa l’impacte de l’activitat física en l’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual de mitjana i tercera edat.

L’objecte d’aquest projecte és la posada en marxa i l’avaluació dels efectes de diferents programes d’activitat física sobre la salut, la condició física i la qualitat de vida en persones més grans de 45 anys i amb discapacitat intel·lectual.

Es tracta d’un estudi multidisciplinari, amb investigadors de l’àrea de medicina, les ciències de l’activitat física i l’esport (CAFE), la fisioteràpia i la psicologia. Es tracta, també, d’un projecte multicèntric i internacional, que ja compta amb la col·laboració d’investigadors d’Estats Units, Sud-Àfrica i Barcelona (Universitat de Barcelona). L’entitat coordinadora és Blanquerna (URL), qui també és responsable de dur a terme les diferents avaluacions i la implementació dels programes d’activitat física.

Durant l’any 2021, en sis mesos d’activitat i sis mesos de seguiment, un equip de metges i doctorands van estudiar de prop un grup de 30 participants de diferents Centres Ocupacionals de la nostra entitat, tots ells homes i dones majors de 45 anys i amb una discapacitat lleu o moderada. 

Els resultats mostren millores notables en medicions de pèrdua de greix, guany de massa muscular, millora en l’equilibri i augment de la força controlada. De la mateixa manera, es detecta una millora generalitzada en la salut mental i física dels participants. 

Aquests resultats tenen un impacte positiu sobre la qualitat de vida de les persones participants, així com genera indicadors de valor i noves pautes en l’acompanyament a les persones del col·lectiu estudiat.

“Intellectual disability, exercise and aging: the IDEA study: study protocol for a randomized controlled trial”

Un estudi de Guillermo Oviedo, Casimiro Javierre Garcés, Manel Font-Farré, Nauris Tamulevicius, Maria de les Salines Carbó i Carreté, Arturo Figueroa, Susana Pérez Testor, Josep Cabedo-Sanromá, Sarah Moss, Núria Massó-Ortigosa i Myriam Guerra-Balic.


Les persones amb discapacitat intel·lectual (DI) presenten nivells baixos d'activitat física juntament amb perfils d'envelliment accelerat. L'adhesió a intervencions d'activitat física per a persones amb DI és baixa a causa de barreres com ara la motivació. L'estudi IDEA pretén determinar l'efecte de dos tipus de programes d'exercici dissenyats per a gent gran amb DI, aeròbic continu i interval d'esprint, en base a paràmetres cardiovasculars i de condició física, qualitat de vida, i funció emocional i cognitiva.

Col·labora amb AMPANS

El suport social ha estat fonamental per l’avenç de la missió d’AMPANS, tant en l’assoliment dels projectes que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb necessitats de suport, com en la sensibilització de la societat. El camí continua i et necessitem al costat. Ens hi ajudes?