Les famílies de fills amb discapacitat intel·lectual de Terrassa veuen amb esperança la residència i centre de dia que hem presentat aquest matí a la ciutat

 

Moltes famílies porten els seus fills a AMPANS per manca de places a la ciutat. Després de 14 anys de reivindicacions, avui celebrem la presentació del projecte.

 

Aquest matí hem presentat, sobre plànols, la futura residència i centre de dia que pal·liarà la històrica manca de places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual a Terrassa. L’equipament disposarà de 50 places de residència i 32 de centre de dia. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el president d’AMPANS, Toni Espinal i la presidenta de la Coordinadora Capaç, Gemma Paüls, han presentat el projecte, acompanyats de familiars que han celebrat aquest dia, amb la presentació del projecte que encapçala la fundació AMPANS, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de la ciutat, i que comptarà amb la col·laboració de Prodis.

Persones i famílies de Terrassa s’han hagut de desplaçar durant anys al Bages per trobar una plaça residencial, centre de dia o ocupacional. “Entenem que l’equilibri territorial és un dret per als ciutadans i és important que les persones puguin quedar-se a viure a prop dels seus, evitar trasllats diaris en carretera, especialment en casos de centre de dia, lluny de casa” deia Toni Espinal, director general de la nostra fundació,  a la presentació d’aquest matí.

La residència es distribuirà en 10 unitats de convivència, en les que hi residiran 5 persones a cada una, en habitacions individuals i espais comunitaris, totes amb sortides a l’exterior i amplis patis. Ha estat dissenyada sota els paràmetres de sostenibilitat i eficiència encaminades a la reducció zero de la petjada de carboni. L’edifici residencial tindrà 2.550 m2 i 1.150 m2 de Centre de Dia. La residència ocuparà el solar situat al carrer de la Castellassa, número 10-12 de Terrassa, tal i com va aprovar el Ple Municipal del 22 de juliol de l’any passat.

Des d’AMPANS, vam iniciar el procés a finals de l’any 2019, amb contactes promoguts per la Coordinadora Capaç  amb l’Ajuntament de Terrassa. La presidenta de la coordinadora que representa a les famílies, Gemma Paüls, ha recordat que una ciutat de 224 mil habitants com Terrassa, disposa d’un sol equipament residencial, amb 61 places residencials i 18 de Centre de Dia, actualment ampliades a 25.  “Massa famílies han hagut de portar els seus familiars fora de Terrassa i de la seva comarca, havent de marxar a viure fora amb l’angoixa que suposa veure que  a la teva ciutat no hi ha plaça per als teus fills i filles, i a la qual tenen dret” ha dit Gemma Paüls.

Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha manifestat que aquest equipament residencial a la ciutat millorarà els recursos diürns i residencials per a les persones i famílies llargament reivindicat, i que fer-ho de la mà d’AMPANS “permetrà disposar d’un espai que potenciï les capacitats, amb una atenció centrada en la pròpia persona, amb serveis residencials que donin resposta als anhels i projectes de vida de cada persona i de les seves famílies, i no al revés, com passava fins ara“.

També ha destacat la coordinació i sinergies amb les famílies representades per l’entitat Capaç i amb l’entitat Prodis, que participaran del projecte i col·laboraran per portar a terme projectes i actuacions conjuntes en l’àmbit propi de la seva activitat, per tal d’impulsar conjuntament futurs projectes, compartir coneixement i seguir donant resposta a la necessitat de servei dels col·lectius de persones destinatàries de l’activitat de les dues entitats.