Aquests dies AMPANS ha estat la seu de la segona part del programa COMCADES, impulsat per l’Associació de Recerca i Formació per la Inserció a Europa, ARFIE, i ha reunit durant tota la setmana, una quinzena de representants de 10 entitats provinents de diversos països d’Europa que han treballat les línies d’un projecte de formació en competències per a futurs líders de les entitats de la discapacitat des d’una visió global de l’economia social a Europa.
COMCADES II ha estat un projecte que finalitza a AMPANS, amb 4 mòduls de formació a directius d’entitats i empreses de l’economia social. El darrer mòdul, ha anat a càrrec d’AMPANS, com a entitat impulsora i amfitriona de la trobada, i durant tota la setmana ha impartit diverses disciplines per abordar l’impacte de situacions de crisi en les entitats de serveis socials.
Directius i responsables d’entitats com APHEM, de Luxemburg, les franceses FAIRE-ESS i Tricentenaire, les portugueses FENACERCI i CERCIG, i les italianes Demetra, CADIAI i Legacoop Sociali, a més de representants d’ARFIE i de la pròpia fundació AMPANS, han participat en un extens programa formatiu que va començar dilluns sota el títol “De la crisi a la represa: qualitat i innovació de la intervenció social als territoris”.
Els participants, professionals de les entitats europees que participen al COMCADES han presentat bones pràctiques i han intercanviat experiències i coneixement sobre autonomia, tecnologia i comunicació, entre d’altres matèries.
El programa ha comptat amb ponents de la pròpia organització AMPANS, que és membre directiu d’ARFIE, i amb ponents externs, com Araceli Estruch d’ISocial, que ha presentat l’estudi d’impacte de l’una crisi sanitària als serveis socials, o bé Andreu Gatuellas, psicòleg, formador i coach, expert en intel·ligència emocional, sobre la resiliència dels directius de serveis socials.
COMCADES és l’acrònim de Competences specifiques des Cadres et Empreneurs de l’Economie Social, en marxa des del 2008, i que ha donat pas al COMCADES-2, un projecte innovador que té per objectiu:
- Dissenyar i testar una prova pilot a cada país implicat d’una formació professional per a càrrecs directius actius en el sector de l’Economia Social i organitzacions sense ànim de lucre, en el camp de la discapacitat.
- Fonamentar les bases perquè aquest programa de formació sigui reconegut dins del marc de qualificació europeu.
- Consolidar la cooperació entre agents d’ES creant una xarxa europea on compartir i difondre valors i eines que facilitin el debat sobre la formació professional i la innovació.
Amb la cloenda del 4t i últim mòdul de formació, que s’ha fet a AMPANS, ara l’organització recollirà tot el coneixement que s’ha generat al llarg del programa COMCADES 2 per tal de crear i donar lloc a una formació reglada a nivell europeu destinada a formar els futurs directius i líders del sector de la discapacitat a Europa.