Plaques fotovoltaiques i equipaments dissenyats sota el concepte “zero emissions”

plaques-solars-ampans

 


AMPANS manté el seu compromís amb les energies renovables amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les teulades dels seus equipaments, dins de la política de gestió ambiental desplegada per l’entitat amb l’objectiu d’optimitzar recursos i la gestió responsable, dos eixos fonamentals de l’actuació ambiental, junt amb l’aplicació de criteris d’edificació sostenible als nous equipaments així com els remodelats, amb pautes “zero emissions”.

Aquestes instal·lacions suposen la continuació d’un desplegament que es va iniciar l’any 2019 amb sistemes de plaques solars que ja s’han anat instal·lant a diversos equipaments com: el Centre Ocupacional Les Bases (Manresa), el Centre Ocupacional La Llum (Santpedor), la nau industrial de Serveis a la Indústria, al polígon Els Dolors, les llars La Mión  i la Residència Els Comtals (Manresa), la llar-residència Urpina, a Sant Salvador de Guardiola, la residència infantil El Turó, a Pineda de Bages, i les llars Sant Joan, a Sant Joan de Vilatorrada.

D’aquesta forma AMPANS segueix treballant per fer els seus edificis i equipaments cada cop més autosuficients, produint l’energia necessària pel seu propi subministrament elèctric, alhora que sent més eficients amb la gestió energètica, utilitzant energies verdes i contribuint a la reducció d’emissions de C02. L’excedent d’energia produït per aquestes instal·lacions es bolca a la xarxa elèctrica.

Aquests sistemes fotovoltaics son un pas més del desplegament iniciat el 2019 i previst al llarg de 5 anys, que continuarà amb altres equipaments d’AMPANS. L’entitat s’ha compromès amb l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, entre els quals es troba l’objectiu número 7 sobre l’assoliment d’energia neta i assequible, al que responen aquestes instal·lacions de panells solars. En la mateixa línia, nous edificis per a la resta de serveis de la fundació es dissenyen sota el concepte “zero emissions” com La Parada, el futur equipament que es desplegarà aquest any 2023 al barri de Manresa que porta el mateix nom.

A part d’aquestes actualitzacions energètiques per incorporar les renovables, AMPANS ha reduït el consum de combustibles fòssils com el gasoil (20,33% menys en vehicles i 2,57% menys en calefacció) i gas natural (11,2% menys). A això també cal sumar un ús molt més eficient d’altres recursos, com una reducció de gairebé el 25% en consum d’aigua i d’un 16% en electricitat. Totes aquestes accions, sumades, fan que cada any l’entitat pugui desenvolupar la seva tasca social d’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual de forma sostenible i amb un impacte cada cop més petit sobre el planeta.