El Servei Prelaboral participa en el projecte “Natura és Cultura”, que connecta art i salut mental

 

Ja fa més de 10 anys que la Fundació SETBA, entitat barcelonina sense ànim de lucre, treballa amb la cultura com a eina de transformació social. De forma anual, organitza el Natura és Cultura, un respir artístic dirigit a persones que conviuen amb trastorns de salut mental. 

Enguany, 13 entitats de salut mental de Catalunya es van inscriure a la convocatòria del projecte. I d’entre els tres guanyadors escollits per sorteig, hi ha el Servei Prelaboral de la nostra entitat.

El Prelaboral és un programa social específic per a persones amb trastorns de salut mental, que té per objectiu la recuperació d’habilitats sociolaborals. Des del paraigües d’AMPANS, donem suport a les persones ateses perquè adquireixin les competències necessàries per incrementar el seu nivell d’ocupabilitat i així facilitar la seva inserció laboral. 

Vuit persones usuàries d’aquest Servei, acompanyades per dues professionals, han pogut gaudir d’un respir artístic. Durant una setmana, aquesta desena de persones s’han allotjat a les instal·lacions de la residència artística Cal Gras, a Avinyó. Han desconnectat, experimentat amb la natura i creat artísticament una obra efímera conjunta, coordinats pel pintor Quim Moya, qui dirigeix el projecte. 

En aquesta edició, s’ha volgut potenciar el moviment artístic land art, en el qual es fa ús de materials nascuts de la natura per la creació d’obres. El resultat d’obra conjunta han estat unes escultures de fusta, fetes a partir de troncs naturals, que estaran exposades a la pujada del Serrat Ferrer d’Avinyó durant unes tres setmanes. L’obra també es podrà veure exposada al festival Art & Gavarres, festival internacional de land art. 

El Natura és Cultura té la voluntat de contribuir a la integració social dels participants, fomentant les seves capacitats artístiques i facilitant el contacte amb la natura. També respon a la necessitat de donar un respir a les famílies i als propis usuaris, que no solen tenir oportunitats freqüents de sortir del seu entorn quotidià. Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració de Bizcabar, Capital Xare, l’Ajuntament d’Avinyó, la Diputació de Barcelona, Pintures Lepanto i Xocolates Torras.