Formatges Muntanyola, el projecte social de la fundació AMPANS, triomfa als World Cheese Awards amb un or i una plata, consolidant-se entre els millors formatges del món

 

Foto de l’equip de Formatges Muntanyola, aquest matí a Sant Salvador de Guardiola

 

El Vell Reserva i el Garrotxa, elaborats amb llet de cabra, premiats al certamen internacional més prestigiós del sector

 

Formatges Muntanyola, un projecte sociolaboral de la fundació AMPANS, ha destacat una vegada més en el panorama internacional del formatge, amb la confirmació que els seus formatges han estat una vegada més escollits entre els millors del món.

En la 36a edició del prestigiós certamen internacional World Cheese Awards (WCA), celebrat aquest cap de setmana a Viseu, Portugal, el Vell Reserva de cabra, de Formatges Muntanyola, ha estat reconegut amb la medalla d’or, situant-se com un dels millors formatges del món. A més, el Garrotxa, un formatge semi-curat de llet de cabra,  ha obtingut també la medalla de plata.

En aquesta edició, els WCA han reunit més de 4.700 formatges de 42 països, tots valorats per un jurat de 250 professionals del sector, organitzats en diverses taules de tast. Els jutges han avaluat cada formatge en funció de diferents criteris, com ara l’aspecte visual, la textura i el cos, l’aroma i el sabor.

Aquest reconeixement és el resultat del compromís de tot l’equip, format per 12 persones, majoritàriament amb discapacitat, demostrant una vegada més que la discapacitat no impedeix assolir resultats excel·lents. “Gràcies a la dedicació i la millora constant, hem aconseguit elaborar formatges d’altíssima qualitat que poden satisfer els paladars més exigents” explica Anna Prado, responsable de Formatges Muntanyola, i “fer-ho amb una producció artesanal i sostenible que posa en valor les persones i el territori.”

 

El Vell Reserva de cabra s’emporta l’or dos anys seguits  i el Garrotxa, la medalla de plata

 

El Vell Reserva de Muntanyola premiat amb la medalla d’or, és un formatge elaborat de forma artesanal amb llet de cabra de ramat propi, amb una curació mínima de quatre mesos, i una escorça natural raspallada, fina i llisa que li dona personalitat i rusticitat. És un dels formatges més tradicionals del territori.

Però el Vell Reserva no ha estat l’únic formatge elaborat amb llet de cabra que s’ha endut aquest reconeixement. També el Garrotxa ha obtingut una medalla de plata al certamen de formatges més prestigiós del món. El Garrotxa es caracteritza per la seva maduració pausada que li confereix un aroma de llet fresca, textura cremosa i sabor suau.

Els Formatges Muntanyola, elaborats per AMPANS a Sant Salvador de Guardiola, han estat reiteradament premiats als  WCA, amb diverses medalles d’or, tant pel Vell Reserva (dos anys consecutius), el Garrotxa i el Blau de cabra. Altres formatges premiats amb medalles de plata i bronze han estat el Blau de búfala, el Lúpulus i el Bufalet.

Actualment, Formatges Muntanyola produeix 12 varietats de formatges artesans elaborats amb quatre tipus de llet: cabra, búfala, vaca i ovella. Aquest projecte, que l’any que ve farà 10 anys que AMPANS va agafar el relleu de la marca, forma part dels projectes d’economia social de la fundació, dedicada a la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat, malaltia mental i en situació de vulnerabilitat.