Persones treballadores del nostre CET han ajudat a validar ARIPSO, el mètode inclusiu d’avaluació psicosocial certificat amb #LF


Aquesta setmana s’ha presentat una eina que permet avaluar els riscos psicosocials en l’àmbit laboral de persones amb dificultat de comprensió lectora. Amb un sistema universal, es tracte  d’un mètode  inclusiu d’avaluació psicosocial certificat amb #LecturaFacil. ARIPSO és el nom d’aquesta nova eina amb la que ja es pot avaluar persones amb discapacitat intel·lectual i amb dificultats de comprensió lectora i llenguatge.

Persones usuàries d’AMPANS, treballadores del Centre Especial de Treball de l’entitat, han participat en la validació d’ARIPSO. El qüestionari avalua 7 dimensions vinculades al benestar de les persones. Consta de 64 preguntes que es responen amb un: mai, alguna vegada, moltes vegades i sempre. Per tal de facilitar la comprensió, les preguntes s’han agrupat en 9 experiències/vivències o el que l’eina anomena com a pantalles.

ARIPSO és fruit d’un treball conjunt promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, impulsat pel Servei de Prevenció Aliè (SEPRA), cooperativa d’atenció psicològica i prevenció de riscos laborals, i que s’ha desenvolupat amb la col·laboració de la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Entitats com AMPANS hem participat en el procés de validació del mètode.

Aquesta nova eina que s’ha presentat aquesta setmana, permetrà:

  • Identificar i anticipar els riscos psicosocials.
  • Cobrir un buit d’una necessitat vinculada al benestar de les persones amb necessitats especials i/o qualsevol nivell de comprensió lectora.
  • Donar resposta a les necessitats d’avaluació psicosocials als Centres de Treball.

Els promotors d’ARIPSO han posat de relleu que es tracte d’una eina entenedora per a la diversitat de persones a qui va dirigida, ja que està certificada en Lectura Fàcil (LF). Un altre valor, és que apropa i dona accés a les noves tecnologies a persones amb necessitats especials.

Està dissenyada per ser utilitzada en organitzacions i institucions, independent del sector i grandària, amb finalitats d’avaluació, prevenció i investigació. Els destinataris són persones treballadores, amb i sense certificat de discapacitat, de parla catalana i castellana.