Recollim 81 kilograms de residus del nostre entorn dins el marc del Let’s Clean Up Europe 2024

 

Del 10 al 12 de maig ha tingut lloc la campanya Let’s Clean Up Europe, una iniciativa europea per conscienciar sobre la quantitat de residus que acaben de forma incontrolada al nostre entorn. Perquè les llancem, perquè ens cauen o perquè no ens en cuidem.

Cada mes de maig, s’inicia aquest repte de sensibilització a escala europea, que s’engloba en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’acció central és clara: recollir els residus abocats il·legalment als nostres boscos, platges, marges de rius i altres espais naturals. Des d’AMPANS, ens hi hem sumat un any més.

Els voluntaris de les matinals de recollida de residus han estat alumnes, usuaris i professionals de l’Escola Jeroni de Moragas, dels Centres Ocupacionals La Llum, Bases, l’Encaix, La Colònia, Canonge; del Servei Prelaboral, dels Centres de Noves Oportunitats (FAR) de Manresa, l’Anoia, el Berguedà i Puigcerdà, així com des de grups formatius i d’inserció com el Programa Singulars, POEJ Uno a Uno o el SOI de Castelladral.

Tots ells, sumant més de 250 persones, han recollit més de 81 kilograms de residus de l’entorn, 31 kilograms menys que el 2023.

Aquests residus han estat trobats a les zones naturals que envolten els centres i serveis dels equips de voluntaris, que han volgut centrar-se a l’entorn més proper. Els espais netejats han estat Can Font, Comabella, el Gorg Blau, la Font del Cucuru, Cal Rosal i Pedret, el Parc Fluvial de Vilanova del Camí, la Riera de Rajadell, Torre Lluvià, el Congost i el riu, el Serrat del Xipell, el Palau Firal… També Cal Jové i l’Esplanada del Tordell, a Súria, amb els voluntaris de ICL Iberia, i els entorns de Sant Vicenç de Castellet, juntament amb estudiants de l’Institut Castellet.

Els voluntaris han dut els residus recollits a Comabella, on s’han centralitzat. Des d’allà han estat traslladats a la deixalleria, per a la seva correcta gestió i reciclatge. Un protocol que segueixen els milers d’equips mobilitzats per la iniciativa Let’s Clean Up Europe a tot el territori europeu.

Com a entitat compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient, AMPANS engloba aquest projecte anual de voluntariat dins les accions dutes a terme per desenvolupar consciència i sensibilitat respecte la cura de l’entorn.