Superar les addiccions a les pantalles

Consells per a pares i mares d’adolescents amb addiccions a les pantalles

Durant els darrers mesos, els joves poden haver incrementat molt considerablement l’estona que passen connectats a les xarxes. A més, l’avorriment pot haver propiciat la consolidació de noves vies d’entreteniment a través de les pantalles.

En el període d’aïllament, el dia a dia dels adolescents s’ha modificat: manca de rutines, moltes més hores a casa convivint amb la família i sense compartir relacions socials amb grups d’amics i companys… Aquest fet ha comportat molts reptes, sobretot en la gestió de l’ús de les pantalles i les noves tecnologies, que han vingut a substituir els espais de relacions comunitàries i socials exteriors. Segons una enquesta del 2018 d’ESTUDES, un de cada cinc joves de 14 a 18 anys utilitzava els dispositius mòbils de forma abusiva.

Un mal ús o abús d’Internet, xarxes socials, dispositius mòbils o videojocs pot generar comportaments addictius. Els adolescents que presenten addicció a les pantalles poden experimentar:

Què puc fer?

Tenint en compte la situació excepcional durant el confinament i la desescalada, es recomana flexibilitat, però a la vegada cal posar límits. Per això, és fonamental la confiança, la comunicació i les normes. És important seguir una rutina i uns horaris per connectar-nos. En aquest sentit, la família pot ajudar de diverses maneres:

En qualsevol cas, aquelles persones que es trobin en una situació greu poden recórrer als professionals de la salut. Els experts en salut mental podran oferir una solució individualitzada en cadascun dels casos.

 

Referències:

Uno de cada cinco jóvenes de 14 a 18 años utilizan de manera abusiva las nuevas tecnologías (2018). El País.

Adolescentes, addiciones y confinamiento por COVID-19: inofmración para pacientes y familias (2020). Faros Hospital Sant Joan de Déu.

Cómo evitar que los niños se conviertan en adictos a las pantallas (2019). El País