Superar les addiccions a les pantalles
Consells per a pares i mares d’adolescents amb addiccions a les pantalles
Durant els darrers mesos, els joves poden haver incrementat molt considerablement l’estona que passen connectats a les xarxes. A més, l’avorriment pot haver propiciat la consolidació de noves vies d’entreteniment a través de les pantalles.
En el període d’aïllament, el dia a dia dels adolescents s’ha modificat: manca de rutines, moltes més hores a casa convivint amb la família i sense compartir relacions socials amb grups d’amics i companys… Aquest fet ha comportat molts reptes, sobretot en la gestió de l’ús de les pantalles i les noves tecnologies, que han vingut a substituir els espais de relacions comunitàries i socials exteriors. Segons una enquesta del 2018 d’ESTUDES, un de cada cinc joves de 14 a 18 anys utilitzava els dispositius mòbils de forma abusiva.
Un mal ús o abús d’Internet, xarxes socials, dispositius mòbils o videojocs pot generar comportaments addictius. Els adolescents que presenten addicció a les pantalles poden experimentar:
- Ansietat
- Insomni
- Mal de cap
- Problemes de visió
- Irritabilitat
- Sobrepès
- Manca de concentració
- Disminució del rendiment escolar
Què puc fer?
Tenint en compte la situació excepcional durant el confinament i la desescalada, es recomana flexibilitat, però a la vegada cal posar límits. Per això, és fonamental la confiança, la comunicació i les normes. És important seguir una rutina i uns horaris per connectar-nos. En aquest sentit, la família pot ajudar de diverses maneres:
- Fer-los conèixer els riscos, beneficis i l’ús correcte dels dispositius electrònics.
- Limitar el temps que es passa amb les pantalles per mitjà de la negociació. Per exemple, no fer servir les pantalles dues hores abans d’anar a dormir i, en canvi, practicar activitats relaxants (ioga, mindfulness, meditació…).
- Animar els joves a realitzar tasques diferents: anar a comprar, fer deures, practicar esport a través de tutorials…
- Combinar moments compartits (preparar àpats, practicar esport, jugar junts) amb moments d’intimitat, respectant espais i temps.
- Ajudar els adolescents a planificar els seus plans de futur (en funció d’habilitats, motivacions, estudis…).
- Ser un exemple coherent: els pares i mares són un mirall pels seus fills!
En qualsevol cas, aquelles persones que es trobin en una situació greu poden recórrer als professionals de la salut. Els experts en salut mental podran oferir una solució individualitzada en cadascun dels casos.
Referències:
Cómo evitar que los niños se conviertan en adictos a las pantallas (2019). El País