Com afecta el confinament a infants amb autisme?

Consells per a pares i mares amb infants amb Trastorns d’Espectre Autista

L’aïllament pot implicar un impacte psicològic negatiu i pot afectar sobretot a persones amb trastorns de neurodesenvolupament com ara l’autisme. En aquest article trobaràs consells per a infants amb TEA i comportaments disruptius.

El confinament decretat com a mesura preventiva davant l’expansió del nou coronavirus ha alterat el dia a dia de tota la població. Quedar-se a casa tancats tot el dia pot tenir efectes negatius en la salut mental, sobretot en els més petits de la casa.

Els infants estan en desenvolupament i requereixen estímuls externs per diversos motius:

Un de cada 160 nens al món presenta un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). En aquests casos, sortir al carrer és encara més important per la seva salut, ja que aquestes persones:

Mesures per les persones amb TEA i conductes disruptives

A Espanya, la legislació per la gestió de la situació per la crisi sanitària del coronavirus indica que “les persones amb discapacitat, que tinguin alteracions conductuals, com per exemple persones amb diagnòstic d’espectre autista i conductes disruptives (…) podran realitzar els desplaçaments necessaris, sempre que es respectin les mesures necessàries per evitar el contagi” i vagin acompanyades d’un adult.

Hi ha gent que desconeix aquests fets i recrimina a les persones que surten de casa sense saber quina és la seva situació real. Per això han sorgit iniciatives per conscienciar sobre aquests casos, com ara posar al nen i a l’acompanyant un llaç blau o vestir una peça blava en sortir al carrer per donar a conèixer que es tracta d’un cas d’autisme. També les xarxes socials s’han implicat amb hashtags a Twitter com #ComprensiónYRespeto.

Consells per pares i mares amb infants amb TEA i altres conductes disruptives

Pels infants amb autisme i trastorns de conducta és important que segueixin una rutina per evitar problemes d’ansietat o ira. També es recomana fer-los entendre la situació actual, sigui per mitjà de contes o a través de dibuixos. Alguns dels consells per fer front al  confinament són:

També es poden realitzar activitats, com per exemple:


Referències:

Trastornos del Espectro Autista. Organización de la Salud Mundial.

Efectos en los niños del confinamiento en casa por coronavirus. Medidas de prevención y actuación. Faros Hospital Sant Joan de Déu.

Vivir el confinamiento con autismo. La Vanguardia.

Consejos para preservar el benestar emocional de persones con autismo durante la crisis sanitaria del Covid-19. Confederación de Autismo de España.

Por qué cada vez más hay enfermedad mental en niños y adolescentes. InfoSalus.

Trastorno del espectro del autismo y coronavirus: información para familias. Hospital Sant Joan de Déu.