Com afecta el confinament a infants amb autisme?

Consells per a pares i mares amb infants amb Trastorns d’Espectre Autista
L’aïllament pot implicar un impacte psicològic negatiu i pot afectar sobretot a persones amb trastorns de neurodesenvolupament com ara l’autisme. En aquest article trobaràs consells per a infants amb TEA i comportaments disruptius.
El confinament decretat com a mesura preventiva davant l’expansió del nou coronavirus ha alterat el dia a dia de tota la població. Quedar-se a casa tancats tot el dia pot tenir efectes negatius en la salut mental, sobretot en els més petits de la casa.
Els infants estan en desenvolupament i requereixen estímuls externs per diversos motius:
-
Depenen del seu entorn per aprendre a gestionar emocions i conductes.
-
Necessiten seguir unes rutines.
-
Exterioritzen les seves emocions realitzant activitat física a l’aire lliure.
-
Es comuniquen i interaccionen amb altres nens.
-
Necessiten situacions d’estabilitat: la incertesa els genera intranquil·litat que pot desembocar en nerviosisme i mala conducta.
Un de cada 160 nens al món presenta un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). En aquests casos, sortir al carrer és encara més important per la seva salut, ja que aquestes persones:
-
Tenen dificultats per comunicar-se, per relacionar-se i per expressar emocions.
-
Necessiten tenir rutines molt marcades, perquè solen repetir conductes de forma compulsiva.
-
Quan no entenen per què no poden sortir de casa o fer vida normal augmenten els problemes de conducta.
-
Presenten conductes irritables per ansietat.
Mesures per les persones amb TEA i conductes disruptives
A Espanya, la legislació per la gestió de la situació per la crisi sanitària del coronavirus indica que “les persones amb discapacitat, que tinguin alteracions conductuals, com per exemple persones amb diagnòstic d’espectre autista i conductes disruptives (…) podran realitzar els desplaçaments necessaris, sempre que es respectin les mesures necessàries per evitar el contagi” i vagin acompanyades d’un adult.
Hi ha gent que desconeix aquests fets i recrimina a les persones que surten de casa sense saber quina és la seva situació real. Per això han sorgit iniciatives per conscienciar sobre aquests casos, com ara posar al nen i a l’acompanyant un llaç blau o vestir una peça blava en sortir al carrer per donar a conèixer que es tracta d’un cas d’autisme. També les xarxes socials s’han implicat amb hashtags a Twitter com #ComprensiónYRespeto.
Consells per pares i mares amb infants amb TEA i altres conductes disruptives
Pels infants amb autisme i trastorns de conducta és important que segueixin una rutina per evitar problemes d’ansietat o ira. També es recomana fer-los entendre la situació actual, sigui per mitjà de contes o a través de dibuixos. Alguns dels consells per fer front al confinament són:
-
Fer explicacions simples i senzilles i si és possible, amb dades positives.
-
Recórrer a pictogrames o contes per explicar la situació. Alguns exemples es poden trobar al web de la Confederación de Autismo de España.
-
No donar excés d’informació i canviar el focus d’atenció. En lloc de mirar constantment les notícies podem llegir un llibre o fer alguna cosa que li agradi.
-
Planificar rutines a casa amb horaris i calendaris visuals. És important que l’infant també hi participi, afavorint la seva autonomia.
-
Coneix les coses que el fan sentir bé.
-
Promou activitats que impliquin moviment, ajustant-lo sempre a les possibilitats de cada casa.
-
Transmetre tranquil·litat amb missatges positius i afecte.
-
Hi ha centres que posen a disposició telèfons de contacte o ofereixen servei telemàtic per qualsevol família que tingui problemes a casa. Es recomana contactar amb el metge de referència i evitar trucar al servei d’emergències si no és imprescindible.
També es poden realitzar activitats, com per exemple:
-
Jocs de disfresses.
-
Jocs de taula o manualitats com dibuix, papiroflèxia, globoflèxia…
-
Posar música i ballar.
-
Ajudar a preparar el menjar.
-
Jugar a jocs sensorials amb farina, llegums, olors diferents…
Referències:
Trastornos del Espectro Autista. Organización de la Salud Mundial.
Vivir el confinamiento con autismo. La Vanguardia.
Por qué cada vez más hay enfermedad mental en niños y adolescentes. InfoSalus.