El trastorn depressiu persistent

Com detectar i actuar davant un cas de trastorn depressiu persistent

Què és?

El trastorn depressiu persistent, anteriorment conegut com a distímia, és una forma de depressió continua i de llarg termini o crònica. Segons el manual DSM-V, aquest trastorn és una “consolidació” dels trastorns depressiu major crònic i distímic, descrits en l’edició IV. És a dir, segons aquesta nova edició, el trastorn depressiu persistent sovint fluctua per sobre i per sota del llindar de l’episodi depressiu major.

Hi ha tres tipus de depressió: depressió major, trastorn bipolar i trastorn depressiu persistent (distímia). Aquest últim es distingeix de la depressió major perquè els símptomes són més duradors.

D’acord amb el manual DSM-V, un nen ha de presentar els símptomes durant mínim dos anys sense remissió per ser diagnosticat, encara que alguns investigadors apunten que la durada mitjana dels símptomes distímics és de 4 anys.

La distímia es presenta en el 5-6% de la població i és més freqüent en dones que en homes. En nens, aproximadament un 3% tenen aquest tipus de depressió. No obstant això, alguns investigadors estimen que aquest percentatge és més gran, ja que sovint els símptomes del trastorn depressiu persistent  es poden confondre amb característiques de personalitat.

Com ho detecto?

Els símptomes del trastorn depressiu persistent són similars a altres formes de depressió, però són menys severs.

Els trets més característics són la tristesa i sensació de “buit” persistentpèrdua d’interès en activitats que abans interessaven, disminució de l’energia, alteracions del pesalteracions en el son i irritabilitat. També s’inclouen pensament suïcides i aïllament social, entre d’altres.

Com actuo?

Davant un presumpte cas de trastorn depressiu persistent, és recomanable parlar amb el nen per veure quins símptomes té. En tot cas, les solucions a aquest problema passen per contactar amb el seu pediatre o un professional de la salut mental per tal de fer una correcta diagnosi i, arribat el cas, dur a terme la teràpia o tractament adient.

 

Referències:

Dysthymia in Children as a Depressive Disorder (2020). Very Well Mind.

Trastorno depresivo persistente (distímia). MayoClinic.

Trastornos depressius. MSD Manuals.