Trastorn per ansietat generalitzada

Què és el trastorn per ansietat generalitzada

El trastorn per ansietat generalitzada és una preocupació excessiva que provoca malestar i afecta a les relacions socials i al rendiment escolar. Com ho detecto? Com puc actuar?

Què és el trastorn per ansietat generalitzada?

Segons el DSM-5, el trastorn d’ansietat generalitzada és la preocupació excessiva en relació a les diverses activitats, esdeveniments, tal com l’escola, la feina, les relacions personals… Les persones que presenten aquesta situació d’ansietat persistent, els hi és molt difícil controlar la situació.

L’ansietat provoca malestar i deteriorament en les relacions socials i afecta el rendiment laboral i/o escolar. A Espanya, un 11% de persones entre 15 i 29 anys pateix ansietat, segons un estudi del Baròmetre de la FAD (Fundació d’Ajuda contra la Drogadicció).

Per tal què es consideri un trastorn d’ansietat generalitzat ha de produir-se durant més dies dels que ha estat absent durant un mínim de sis mesos.

Com detecto l’ansietat generalitzada?

L’ansietat s’associa a tres o més dels sis símptomes següents. En el cas d’infants, només és necessari presentar un dels senyals:

Les causes, però, poden ser diverses: genètica, personalitat, diferències en la forma de percebre les amenaces… Tanmateix, segons el DSM-5, per ser considerat trastorn d’ansietat generalitzada, aquest no pot ser degut a l’ús de substàncies, a altres problemes de salut, o a altres trastorns.

Com actuo davant del trastorn per ansietat generalitzada?

En infants i adolescents pot ser normal que sentin una mica d’ansietat de vegades: pressió pels exàmens, exigències en les activitats… Tanmateix, quan la preocupació tingui un impacte en altres aspectes de la vida o se senti deprimit, es recomana acudir a un professional de la salut, qui oferirà el tractament més indicat a cada cas.

Referències:

 

Trastorn d’ansietat generalitzada. Manual Estadístic dels Trastorns Mentals.

Trastorno de ansiedad generalizada. Mayo Clinic.

¿Los jóvenes padecen más ansiedad que antes? (2019). El País.

Accedeix al servei gratuït de primera atenció

Oferim un servei gratuït de primera atenció, en el qual seràs atès per un dels nostres professionals especialistes en trastorns de conducta. En aquesta primera atenció es realitzarà una primera acollida de la petició i se t'oferirà un recurs, propi o extern, on poder tractar-la amb major profunditat.

Anar-hi