Somnambulisme

El somnambulisme és una parasomnia que fa que la persona s'aixeiqui mentre dorm i actui com si estigués desperta

El somnambulisme és un trastorn del son que fa que una persona s’aixequi i realitzi activitats mentre dorm. Tot i que no és un trastorn greu, de vegades pot posar en risc la persona que el pateix. 

Què és el somnambulisme?

El somnambulisme és una parasòmnia del son No Rem que presenten habitualment els nens i adolescents entre 3 i 15 anys. Aquest trastorn causa que la persona s’aixequi i camini mentre està adormida, i que actuï com si estigués desperta quan en realitat no ho està. La durada dels episodis de somnambulisme pot ser de més de 30 minuts, tot i que acostumen a ser més breus.

En la majoria de casos, els episodis de somnambulisme desapareixen després dels 10 anys i disminueixen amb l’edat. Tanmateix, en altres casos, poden continuar ocorrent a l’edat adulta i manifestar-se en activitats més complexes, com ara anar al lavabo o vestir-se.

Tot i que no és un trastorn greu, pot ser perillós si la persona es posa en risc a sí mateixa o a persones del seu entorn. De vegades, el somnambulisme forma part d’un altre trastorn, o és conseqüència de l’estrès i l’ansietat.

Com es detecta el somnambulisme?

Un senyal és que la persona es desperti en llocs inusuals, a més de presentar alguns dels següents símptomes:

  • Obrir els ulls durant el son
  • Parlar durant el son i dir coses sense sentit
  • Caminar o realitzar altres activitats durant el son
  • Expressió facial absent
  • Comportament agressiu al ser despertat per una altra persona
  • Confusió i desorientació al despertar≤br>≤br>

Com es tracta el somnambulisme?

La majoria de casos no requereixen tractament. Tanmateix, si els episodis són persistents o representen un risc per a la persona, és aconsellable visitar un especialista per a detectar una possible causa subjacent, com ara ansietat o depressió. En aquests casos, el tractament s’adreçarà a millorar l’arrel del problema i el benestar anímic de la persona.

Referència:

Accedeix al servei gratuït de primera atenció

Oferim un servei gratuït de primera atenció, en el qual seràs atès per un dels nostres professionals especialistes en trastorns de conducta. En aquesta primera atenció es realitzarà una primera acollida de la petició i se t'oferirà un recurs, propi o extern, on poder tractar-la amb major profunditat.

Anar-hi