Premi d'Investigació i d'Innovació
sobre Discapacitat Intel·lectual
i Trastorns del Desenvolupament

Presentació

AMPANS convoca de forma biennal els Premis d’Investigació i d’Innovació sobre Discapacitat Intel·lectual i trastorns del Desenvolupament (DID)  que reconeixen el treball de persones, equips i entitats, amb l’objectiu de promoure el coneixement i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. 

Contemplen dues modalitats: Investigació i Innovació, i són els primers a l’estat espanyol i dels pocs a tot el continent europeu que promouen la investigació i la innovació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els treballs poden versar sobre qualsevol aspecte referent a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns del desenvolupament. 

La investigació i la innovació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dret que fem possible gràcies a la col·laboració d’empreses que ens ajuden a impulsar i reconèixer la tasca dels professionals d’aquest sector. 

Aquests premis compten amb el suport de:

Bases de la convocatòria

Amb aquests premis, la voluntat de la fundació AMPANS és promoure el coneixement i incentivar experiències innovadores adreçades a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament dins l'entorn econòmic-cultural de la fundació.

Descarregar les bases

CONVOCATÒRIA TANCADA

Treballs premiats en l'última edició

Categoria d'Investigació

Primer premi

"Valoració del dolor basada en bio-marcadors en adults amb paràlisi cerebral sense comunicació cognitiu-voluntària"
Álvaro Sabater Gárriz, Inmaculada Riquelme Agulló y Pedro Montoya Jimenez.
El treball aborda de manera multidimensional l'anàlisi de diversos bio-marcadors assenyalats a la literatura científica (metabòlits salivals, secreció de melatonina, altres) mitjançant un ampli desplegament de recursos i proves diagnòstiques on destaca el rigor metodològic i estadístic. Els resultats d'aquesta investigació obren camí cap al desenvolupament d'instruments de mesura del dolor basats en el reconeixement facial mitjançant l'aplicació de tècniques d'intel·ligència artificial (AI) que disminuirien la subjectivitat de les valoracions humanes i podrien substituir l'ús d'eines observacionals complexes.

Segon premi

"Caigudes en persones amb discapacitat intel·lectual: des de l'objectivació dels factors de risc específics fins al disseny i la validació d'un instrument avaluador"
Noemí Alba Dobaño Garcia
Rigorosa anàlisi de variables potencialment causants de les caigudes en persones amb discapacitat intel·lectual, especificitat aquesta última, poc estudiada en la literatura científica i que desemboca en la formulació d'un algorisme matemàtic predictiu, fruit de l'anàlisi factorial, que, a costa de futures investigacions, mostra ja un alt i important poder predictiu en la incidència de caigudes futures. Els resultats de la investigació, d'acord amb aquest jurat, són d'especial utilitat en els processos d'admissió a serveis de les persones amb discapacitat i en l'atenció i el seguiment ambulatori.

Tercer premi

"Factors de protecció i seguiment de prematurs de molt baix pes en néixer: relació de l'exercici neuro-psicològic amb l'estat nutricional i l'índex de desenvolupament mental durant els primers mesos de vida"
M. E. Carrasco-Solís, S. Amaoui, A. Campos-Martínez, A. Ruiz-López, A. Nieto-Ruiz, C. Laynez-Rubio, J. Uberos-Fernández
Àmplia mostra estudiada i anàlisi longitudinal fruit de recerques prèvies. El treball aborda l'anàlisi de variables nutricionals en les primeres setmanes de vida i la possible repercussió en àrees neuro-psicològiques subtils avaluades amb les escales Weschler WISC-V en edat escolar. La investigació es recolza amb una disciplina metodològica adequada i d'anàlisi dels resultats, indicant aquests últims la necessitat de revisar els protocols nutritius i d'aprofundir en el valor predictiu de les escales de desenvolupament respecte al futur rendiment acadèmic en etapes escolars.

Categoria d'Innovació

Primer premi

Declarat desert per entendre que els treballs presentats no avalaven en cap cas un nivell d’implantació suficient.

Segon premi

"Projecte Ansio-divers: Intervenció per reduir l'ansietat social en persones de la condició de l'espectre autista i del desenvolupament intel·lectual, mitjançant l'ús de teràpia cognitiu conductual modificada en un espai immersiu de realitat virtual"
Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
Proposa l’aplicació de noves tecnologies (realitat virtual) en el tractament/teràpia dirigida a persones amb discapacitat obrint camí cap a futurs desenvolupaments. Tot i el reduït de la mostra, el treball presentat realitza un adequat tractament i anàlisi dels resultats obtinguts, essent en conjunt una experiència amb significatives possibilitats de rèplica.

Tercer premi

"APP Compartim"
Albert Puig Tobella
Desenvolupament d’una App com a eina de suport facilitador a la transició a la vida adulta de persones amb discapacitat intel·lectual, incidint en les seves capacitats d'autodeterminació. Aquesta experiència innovadora exemplifica les noves possibilitats tecnològiques lligades als dispositius mòbils.

Gala d'entrega de l’última edició del premi en imatges

En la darrera edició, la desena, l’acte va girar a l’entorn d’una ponència/acció de Quim Moya, artista i divulgador. Moya va parlar de l’art com a eina de sensibilització i empoderament, ajudant a posar en valor de quina manera la investigació i el coneixement transcendeixen i tenen un impacte directe en la qualitat de vida de les persones.

Quim Moya, acompanyat a l’escenari de Noèlia Bernal, Oriol Rojo i Nira Sunder, tres artistes de L’Art de Viure, un projecte amb personalitat pròpia que impulsem des del centre ocupacional, va dirigir una experiència visual amb la participació del públic. Els artistes van pintar 4 obres que, un cop juntes, formaven part d’un mateix quadre, causant la sorpresa visual entre els assistents. Després d’aquesta entrada tan plàstica i vivencial, AMPANS va procedir a l’entrega de premis. Llegir la notícia

Membres del jurat

Lluís Sánchez

President

Gerent de Muntatges Elèctrics del Bages, SL (MEBSA).

President de la Fundació AMPANS.

Dra. Aurea Autet

Vocal

Llicenciada en Medicina i Cirugia per la Universitat de Barcelona, especialista en Psiquiatria General i especialista en Psiquiatria Infantil i Juvenil.

Exerceix des del 2008 de Cap del Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil de la Fundació Althaia i des del 2021 com a Directora de Salut Mental d'Althaia.

Amador Beiro

Vocal

Tècnic responsable d’investigació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Alba Cortina

Vocal

Directora de l’Escola Jeroni de Moragas.

Membre Consell de Direcció de la Fundació AMPANS.

Membre del Consell Escolar de Catalunya.

Responsable d'Escoles d'Educació Especial a Dincat.

José Carlos Eiriz

Vocal

Llicenciat en econòmiques, diplomat en ciències empresarials i pèrit mercantil.

Diplomat en magisteri per ciències i per educació especial per la Universitat de Barcelona.

Director general de la Fundació Santa Teresa del Vendrell, la Fundació Ginac, la Fundació Onada i la Empresa d’Inserció de les comarques de Tarragona.

President de Dincat.

Dr. Climent Giné

Vocal

Doctor en Psicologia i Professor emèrit de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Professor de la FPCEE de la URL des de l’any 1995; i degà de 2004 a 2013.

Investigador principal del Grup de Recerca “Discapacitat i Qualitat de Vida: Aspectes Educatius”.

Toni Llobet

Vocal

Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Compta amb una llarga trajectòria l’àmbit de la gestió educativa: va ser director general de Centres Públics, Secretari de polítiques educatives del Departament d’Ensenyament i delegat territorial a la Delegació Territorial d’Ensenyament a Barcelona Ciutat. També va ser Regidor d’Ensenyament i Universitats i portaveu del govern de l’Ajuntament de Manresa.

Actualment és director general de la FUB.

Cori Rodríguez

Vocal

Gerent de Villablanca Serveis assistencials.

Membre de la junta de Coordinadora de Centres per a Persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya.

Pere Rueda

Vocal

Impulsor del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual. Amb una dilatada experiència en el món de la discapacitat, va ser responsable de l’Àrea Programa Sectorial de Persones amb Disminució del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

Ha estat vicepresident d'AEECRM i professor del “Màster d’Atenció Precoç” a Blanquerna i “Màster sobre Discapacitat Intel·lectual” de la Universitat Catòlica de València”.

Paulina Varas

Vocal

Psicòloga especialista en discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Membre de European Asociation of Mental Health in Intellectual Disability.

Membre de l'Associació Interamericana de Psicologia.

Fundadora i directora Centro La Ginestra, suport a la salut mental en PaDID i famílies.

Jordi Mir

Secretari

Director de Qualitat de la Fundació AMPANS.

Membre Consell de Direcció de la Fundació AMPANS.

Recull històric del treballs guardonats

IX Edició (2021-2022)
Investigació
1er Premi
Programa TEAm_YOUNG ADULTS. Promoviendo la autodeterminación de jóvenes adultos con trastorno del espectro autista.
Clara Andrés Gárriz, Cristina Mumbardó Adam, Núria Farriols Hernando, Antoni Maria Gomez Hinojosa y Teresa Pretel Luque.

2on Premi
Personas con discapacidad intelectual en prisión.
Leticia Muñoz García-Largo

3er Premi
Té una incidència real l’activitat formativa en relació als coneixements i actituds sexuals i afectives de persones amb discapacitat intel·lectual?
Jordi Fernandez Suriñach
Innovació
1er Premi
ESSENS:Tecnología wearable vibroestimulatoria frente a comportamientos estereotipados en personas con autismo y discapacidad intelectual.
Cristina Santamarina Siurana, Vicente Cloquell Ballester, Cooperativa Valenciana Koynos.

2on Premi
El intraemprendimiento como estrategia de mejoramiento de la calidad de vida y el desarrollo sostenible.
Crear Unidos

3er Premi
La gamificación como herramienta para la mejora del engagement, clima laboral y calidad de los servicios de prestación de apoyos para personas con discapacidad intelectual.
Fernando Sánchez Rodríguez
VIII Edició (2019-2020)
Investigació
1er Premi
Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: las oportunidades como motor de desarrollo.
Cristina Mumbardó, Climent Giné, Joan Guàrdia (Barcelona)

2on Premi
Necesidades, barreras y apoyos necesarios para trabajar el duelo con personas con discapacidad intelectual: la opinión de los profesionales.
Vanesa Arija Domínguez, Patricia Navas (Palencia)

3er Premi
Mejoras necesarias en la atención sanitaria de las personas con discapacidad intelectual que envejecen: la opinión de familiares y profesionales.
Sandra Llorente Gil, Patricia Navas (Cáceres)
Innovació
1er Premi
L'atenció plena com a camí del benestar emocional.
Mercè Morillas Expósito, CEE L'Estel-Can Bori (Hospitalet)

2on Premi
Programa de autonomía personal para el manejo del sistema monetario en personas con Síndrome X frágil.
Anna Minguella Gonzalez, Asociación Catalana Síndrome x Frágil (Barcelona)

3er Premi
Nuevos paradigmas, administración pública y discapacidad.
José Manuel Portalo, Mercè García (Palma de Mallorca)
VII Edició (2017-2018)
Investigació
1er Premi
Proyecto de Investigación: Evaluación de un gestor de correo adaptado para las persones con discapacidad intelectual.
Fundación Prodis (Madrid)

2on Premi
Hacia una mayor Calidad de vida de jóvenes con discapacidad intelectual y autismo: Prioridades para la intervención y variables relevantes.
Maria Lucia Moran

3er Premi
Diagnóstico Genético en Discapacidad Intelectual: accionabilidad de la Genética en la atención a Personas con Discapacidad Intelectual.
Fundació Catalonia
Innovació
1er Premi
Una sola misión, un trabajo compartido: mejora de la calidad de vida.
Oscar Herrero

2on Premi
Caminando hacia la plena inclusión.
Maria Bibiana Miranda

3er Premi
El conocimiento de las mujeres con discapacidad intelectual sobre violencia de género.
Miriam Blanco
VI Edició (2015-2016)
Investigació
1er Premi
La història d'un infant amb autisme. Interroguem l'experiència: implicacions per a la millora de l'escola inclusiva.
Jesús Soldevila Pérez

2on Premi
Estudio de la comunicación del diagnóstico de síndrome de Down de los profesionales sanitarios.
Teresa Vargas Aldecoa

3er Premi
El preparador laboral: análisis del perfil de competencias y necesidades para el diseño de un programa formativo.
Francisco de Borja Jordán de Urríes Vega
Innovació
1er Premi
VÍNCULOS
Amadip Esment Fundación

2on Premi
Soluciones, dispositivos, herramientas y metodologías innovadoras adaptadas a las personas con discapacidad que envejecen en entornos sociolaborales.
José Maria Franco

3er Premi
Realización de actividades educativas en mesas multicontacto y actividades colaborativas para personas con discapacidad cognitiva y TEA.
David Roldán Álvarez de Alcorcón
V Edició (2013-2014)
Investigació
1er Premi
Evaluación de la calidad de vida de personas con discapacidad intelectual: conclusiones e implicaciones para las prácticas profesionales.
Laura Elísabet Gómez Sánchez

2on Premi
Y si me muero ¿dónde está mi futuro? Una investigación sobre cómo tratar el tema de la muerte en la educación de personas con discapacidad intel·lectual.
Pablo Rodríguez Herrero

3er Premi
Modelo de intervención en conductas problemáticas: los antecedentes y predictores.
David Simó Pinatella
Innovació
1er Premi
Junts sumem
Ferran Crespo Anglada

2on Premi
Afrontando procesos de cambio en la Fundación obra San Martín.
Sonia Fernández Ezquerra

3er Premi
Hacia un modelo de apoyos globales de salud comunitària.
Juan Antonio Recio Mompo
IV Edició (2011-2012)
Investigació
1er Premi
Evaluación de las necesidades de apoyo en niños y adolescentes con discapacidad intelectual. Estudio preliminar.
Verónica Guillén Martín

2on Premi
Suport, relació professional i qualitat de vida familiar.
Anna Balcells Balcells

3er Premi
Modelo de participación para personas con discapacidad intelectual en APADIS.
Sara Cortés Antón
Innovació
1er Premi
Memoria del proyecto de eliminación de barreras cognitivas para un ayuntamiento.
Ma. Teresa Rodríguez Carretero

2on Premi
El Centro de Educación Especial como centro de recursos para la inclusión.
Ma. Teresa Rodríguez Carretero

3er Premi
Mejora de los hábitos alimentarios en alumnos con discapacidad intel·lectual.
José Antonio Mirón Canelo
III Edició (2009-2010)
Investigació
1er Premi
Els processos d'acomodació en les rutines diàries de les famílies amb un fill amb problemes en el desenvolupament.
Joana Maria Mas Mestre

2on Premi
Influencia de la protección social y el sistema de pensiones en la actividad y el acceso al empleo de las personas con discapacidad.
Borja Jordan de Urries Vega

3er Premi
Conducta adaptativa y personas con discapacidad intelectual: estudio preliminar para la elaboración de un instrumento de diagnostico.
Miguel Angel Verdugo Alonso
Innovació
1er Premi
Promoción de la autodeterminación en un entorno de vivienda.
Berta González Antón

2on Premi
Aplicaciones web accesibles para personas con necesidades especiales.
Fundació “El Maresme”

3er Premi
Autodeterminación, inclusión social y solidaridad. Un proyecto de cooperación internacional gestionado por personas con discapacidad intel·lectual.
Néstor Valverde Merlo i Asprodes
II Edició (2007-2008)
Investigació
1er Premi
El amor en personas con discapacidad intelectual y su repercusión en el bienestar emocional.
Raquel Morentín Gutiérrez, Benito Arias Martínez, José Manuel Rodríguez Mayoral, Miguel Angel Verdugo Alonso.

2on Premi
Estudio comparativo del Empleo con Apoyo en Europa.
Borja Jordan de Urries Vega, Stephen Beyer, Miguel Angel Verdugo.

3er Premi
Desert
Innovació
1er Premi
La inclusión de personas con discapacidad intelectual en centros de educación permanente de adultos.
David López Blanco Julia Noriega, Ana García, Lola Cava, Laura Morán, Miguel A. Rivas Pilar Quintana.

2on Premi
Apoyo en el proceso de duelo de personas con discapacidad intelectual.
María Nerea Ruiz Simón.

3er Premi
Actividades alternativas para la integración de personas con necesidades de apoyo generalizado.
Patricia López García.
I Edició (2006)
Investigació
1er Premi
El mundo emocional de las personas con retraso mental.
Belén Gutiérrez Bermejo

2on Premi
Centre Ocupacional per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual
Oriol Guim Marzo

3er Premi
CANDIS’s: una nueva aportación. Un nuevo reto en la detección de las necesidades de las personas con Discapacidad Intelectual. Validación de un nuevo instrumento de “screening”. Punto de partida para la mejora de las intervenciones.
SESM-DI Parc Hospitalari Martí i Julià. IAS Girona.

EL SUPORT DELS PATROCINADORS

El suport dels patrocinadors és imprescindible per a l'èxit i la continuïtat del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament. Gràcies a la seva generositat i compromís, podem reconèixer i celebrar els avenços destacats en l’àmbit de la recerca i el desenvolupament. La seva contribució no només és financera, sinó que també és un suport molt valuós per fomentar l'esperit constant de superació, imprescindible per impulsar avenços significatius per a la nostra societat. Gràcies per ser una part fonamental d'aquest viatge cap a un futur millor per a les persones.