Programa Respir. Ens ajudes a donar un respir?

Busquem persones voluntàries que puguin acollir persones amb discapacitat intel·lectual en moments puntuals al llarg de l’any, per donar un respir a les famílies. Vols saber si series un bon candidat i com funciona el programa?

“Respir” és un programa de voluntariat pensat per a donar suport puntual a famílies de persones usuàries de l’entitat amb discapacitat intel·lectual que necessiten un respir, ja sigui per fer un descans  d’un dia, un cap de setmana o bé, necessitin un espai de temps per alguna necessitat puntual.   

Les persones voluntàries que participen del programa formen part d’un contingent de persones disposades a acollir, de forma voluntària i en funció de la pròpia disponibilitat, una petició de Respir de la família sol·licitant. El paper de l’entitat en aquest voluntariat és fer d’enllaç entre la persona voluntària i la família sol·licitant, i està disponible en tot moment durant l’acolliment per fer un suport professional al voluntari, en cas que el necessiti.  

El programa Respir rep el suport de la Diputació de Barcelona i preveu un ingrés econòmic perquè la persona voluntària pugui sufragar les despeses que pugui originar tenir una persona a càrrec durant el temps de durada del Respir.  

Respirar és omplir-se. Ajuda i dona un respir.
Deixaràs que els altres respirin i tu també t’ompliràs...

M’agradaria fer-me voluntari, però tinc alguns dubtes

Quina durada té un Respir?

La durada del Respir varia segons les necessitats de la família. Pot ser d’un dia, d’un cap de setmana o de més dies, sempre de mutu acord entre ambdues parts.

Quins suports tindré?

En tot moment, el voluntari compta amb el suport d’un professional/referent de l’entitat, amb qui podràs posar-te en contacte en qualsevol moment.

Perquè té un suport econòmic aquest voluntariat?

El programa Respir vol facilitar al màxim a les persones voluntàries la seva participació al programa, i estableix un suport econòmic perquè pugui fer front a les despeses que es desprenguin d’aquest acolliment puntual.

Què puc fer amb la persona acollida?

Pràcticament tot allò que et plantegis de fer en un temps d’oci i que dedicaries a una persona del teu voltant: sortir a passejar, fer una excursió, compartir amb els amics... Què decideixis dependrà de les teves preferències i de les de la persona acollida. Segur que us ho passareu molt bé, no cal fer res extraordinari!

La persona acollida podria ser sempre la mateixa?

De fet és preferible, per així mantenir l'enllaç que s'establirà i voldreu mantenir en el temps. També pots fer acollida d'altres persones si tens disponibilitat per ajudar més d'una família.

Si en el moment que rebo la sol·licitud, no em va bé, em faran fora del programa?

Per descomptat que no. El programa vol disposar d’una xarxa de persones perquè entén que fer un acolliment d’aquestes característiques ha d’encaixar dins de l’agenda i rutines de les persones voluntàries. Normalment s’acorda amb temps suficient perquè la persona voluntària es pugui organitzar, tot i que també es pot sol·licitar un Respir per una situació sobrevinguda.

La Mercè i la Laura son voluntàries del Programa Respir. Elles ens expliquen la seva experiència en aquest vídeo. Si has arribat fins aquí i sents com parlen del seu voluntariat, segur que tu també donaràs un respir... Així doncs, gràcies de tot cor!

Contacta amb el Programa Respirs

Si estàs interessat o vols saber-ne més detalls, escriu-nos a ampans@ampans.cat i ens posarem en contacte amb tu.  

    0/ 500

    Col·labora amb AMPANS

    El suport social ha estat fonamental per l’avenç de la missió d’AMPANS, tant en l’assoliment dels projectes que milloren la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb necessitats de suport, com en la sensibilització de la societat. El camí cap a la plena inclusió continua i et necessitem al costat.