Mitomania

Com detectar un cas de mitomania i com actuar

La mitomania és un trastorn psicològic que consisteix en repetir l’acte de mentir de forma espontània per aconseguir atenció, admiració o per justificar-se.

Què és la mitomania?

La mitomania, també coneguda com a pseudologia fantàstica, és un trastorn psicològic que consisteix en una conducta repetitiva de l’acte de mentir. La persona mitòmana sol mentir de manera espontània amb la finalitat d’aconseguir beneficis com atenció, admiració o bé evitar un càstig.

El manual DSM-V tendeix a enquadrar-la dins el trastorn de personalitat antisocial, ja que es caracteritza per crisis emocionals i trets de personalitat. Tanmateix, no es considera una entitat apart, ja que no té una descripció acurada i és simptomàtica.

Sovint, la mitomania pot anar acompanyada d’altres problemes. Un estudi de la Universitat de Califòrnia va observar que el 40% dels mitòmans patia epilèpsia i tenia antecedents traumàtics o infecciosos (de malalties com la meningitis que poden tenir un impacte en el desenvolupament d’altres afectacions neuronals).

També s’ha observat una major proporció de matèria blanca al lòbul frontal del cervell, fet que implica una menor preocupació pels aspectes morals a l’hora de mentir i més deshinibició. Aquest fet causa que la conducta es repeteixi sovint. Actualment, s’estima que 1 de cada 1.000 menors d’edat presenta aquest trastorn.

Com detecto la mitomania?

Les persones amb aquest trastorn solen presentar diversos símptomes com ara:

Com actuo?

Per tal d’ajudar a persones amb mitomania, és necessari reeducar la percepció de la realitat de l’individu. Per això, es recomana assistir a un professional de la salut mental com ara un psicòleg.

El tractament dependrà dels diferents símptomes que presenti el pacient i la presència o no d’altres tipus de trastorns psicològics.

 

Referències:

Mitomanía: síntomas, causas y tratamiento. Terapify.

Mentiroso compulsivo, radiografia de la mitomania (2016). InfoSalus.

Accedeix al servei gratuït de primera atenció

Oferim un servei gratuït de primera atenció, en el qual seràs atès per un dels nostres professionals especialistes en trastorns de conducta. En aquesta primera atenció es realitzarà una primera acollida de la petició i se t'oferirà un recurs, propi o extern, on poder tractar-la amb major profunditat.

Anar-hi