Cibercondria

Què és la cibercondria i com detectar-la

La cibercondria o hipocondria digital és la cerca obsessiva d’informació sobre la salut d’una persona i es distingeix de la hipocondria per un mal ús d’Internet.

Què és la cibercondria? 

La cibercondria o hipocondria digital fa referència al comportament d’una persona que busca de forma obsessiva informació sobre salut a Internet per comprovar si els símptomes que té, o creu tenir, es deuen a una malaltia greu.

A Espanya, el 80% de la població recorre a Internet per buscar temes relacionats amb la salut. En canvi, la consulta a un professional sanitari es dona en menor mesura:  un 70% dels casos.

Aquesta variant digital de la hipocondria pot considerar-se un trastorn d’ansietat. De fet, en la definició del trastorn d’ansietat per malaltia del DSM-5 poden identificar-se característiques de la cibercondria. No obstant això, en la hipocondria digital hi ha certs aspectes diferencials, com el mal ús d’Internet.

Com detecto la hipocondria digital?

La persona que presenta aquest trastorn pot experimentar:

Com actuo davant la cibercondria?

El problema de molts dels joves que presenten cibercondria és que extreguin conclusions errònies del seu estat de salut i fer una mala interpretació dels símptomes. Cal evitar en tots els casos fer un autodiagnòstic i, en cas de símptomes, visitar un metge. Si el problema és recurrent, és fonamental trobar un professional en el qual confiar, que pugui conèixer la situació personal del pacient, escoltar-lo i respondre tots els seus dubtes.

 

Referències:

Cómo enferentarse a la “cibercondría” (2019). Diariomédico.

La cibercondria, obsesión de buscar información médica en Internet ¿cómo afrontarla? (2019). Infosalus 

Fernández, Mª J., La hipocondría de la vida cotidiana (2018). Facultad de Psicología, Universidad Pontificia de Salamanca. Revista Psiquiatria.

Cibercondría: qué es, riesgos y tratamiento (2019). PSYCIENCIA

Accedeix al servei gratuït de primera atenció

Oferim un servei gratuït de primera atenció, en el qual seràs atès per un dels nostres professionals especialistes en trastorns de conducta. En aquesta primera atenció es realitzarà una primera acollida de la petició i se t'oferirà un recurs, propi o extern, on poder tractar-la amb major profunditat.

Anar-hi