La percepció del confinament en infants i adolescents

Un estudi analitza l’impacte del confinament en infants

La pèrdua de llibertat i la ruptura de la rutina durant el confinament ha suposat un repte que ha tingut un impacte emocional en tothom, també en infants i adolescents. Però, com viuen ells aquesta situació?

 

La pandèmia per coronavirus i la situació de confinament decretada per les autoritats han comportat un impacte en el dia a dia de tothom, també dels infants i adolescents. Durant aquests mesos, han hagut de comprendre i adaptar-se a una situació excepcional i molt complicada.

Un estudi anomenat Infancia Confinada, ¿Cómo viven la situación de confinamiento niñas, niños y adolescentes? ha analitzat l’impacte que està tenint la pandèmia per coronavirus en els infants espanyols.

L’objectiu de l’estudi ha estat conèixer com estan vivint les nenes i nens la situació de confinament i “convidar a nens, nenes i adolescents a expressar les seves principals preocupacions”.

La metodologia emprada ha estat la selecció de 425 nens i nenes de l’estat espanyol entre 8 i 17 anys que estan vivint la situació del confinament. Els investigadors han elaborat un qüestionari en línia amb respostes obertes.

Els resultats de l’estudi mostren com la meitat dels enquestats (50,37%) han manifestat “por” per la COVID-19, seguit de la “por a què el coronavirus afecti els familiars o amics”. També s’ha mostrat una inquietud per la situació econòmica i per la durada del confinament.  A més, el 60% dels participants van coincidir en respondre: “Que s’acabi això ja!”.

L’avorriment també ha estat un factor recurrent: el 61,6% afirma haver-ho experimentat cada dia o quasi cada dia. D’altra banda, però, la gran majoria dels infants i adolescents (94,6%) són conscients de la necessitat de quedar-se a casa per frenar la propagació del virus.

Com a conclusió, els investigadors apunten que aquesta situació tan excepcional sembla tenir un impacte molt significatiu a les vides de nens, nenes i adolescents. Els infants han demostrat una capacitat de resistència molt gran, però amb un cost elevat pel que fa a les emocions i reaccions envers la pandèmia. La por a la mort i a la malaltia, recull l’estudi, “pot tenir conseqüències en un futur”.

Referències

Infancia Confinada.

La infancia confinada: la COVID-19 y sus consecuencias colonizan los miedos de los niños, según un estudio (2020). El Diario.es

Accedeix al servei gratuït de primera atenció

Oferim un servei gratuït de primera atenció, en el qual seràs atès per un dels nostres professionals especialistes en trastorns de conducta. En aquesta primera atenció es realitzarà una primera acollida de la petició i se t'oferirà un recurs, propi o extern, on poder tractar-la amb major profunditat.

Anar-hi