La percepció del confinament en infants i adolescents

Un estudi analitza l’impacte del confinament en infants

La pèrdua de llibertat i la ruptura de la rutina durant el confinament ha suposat un repte que ha tingut un impacte emocional en tothom, també en infants i adolescents. Però, com viuen ells aquesta situació?

 

La pandèmia per coronavirus i la situació de confinament decretada per les autoritats han comportat un impacte en el dia a dia de tothom, també dels infants i adolescents. Durant aquests mesos, han hagut de comprendre i adaptar-se a una situació excepcional i molt complicada.

Un estudi anomenat Infancia Confinada, ¿Cómo viven la situación de confinamiento niñas, niños y adolescentes? ha analitzat l’impacte que està tenint la pandèmia per coronavirus en els infants espanyols.

L’objectiu de l’estudi ha estat conèixer com estan vivint les nenes i nens la situació de confinament i “convidar a nens, nenes i adolescents a expressar les seves principals preocupacions”.

La metodologia emprada ha estat la selecció de 425 nens i nenes de l’estat espanyol entre 8 i 17 anys que estan vivint la situació del confinament. Els investigadors han elaborat un qüestionari en línia amb respostes obertes.

Els resultats de l’estudi mostren com la meitat dels enquestats (50,37%) han manifestat “por” per la COVID-19, seguit de la “por a què el coronavirus afecti els familiars o amics”. També s’ha mostrat una inquietud per la situació econòmica i per la durada del confinament.  A més, el 60% dels participants van coincidir en respondre: “Que s’acabi això ja!”.

L’avorriment també ha estat un factor recurrent: el 61,6% afirma haver-ho experimentat cada dia o quasi cada dia. D’altra banda, però, la gran majoria dels infants i adolescents (94,6%) són conscients de la necessitat de quedar-se a casa per frenar la propagació del virus.

Com a conclusió, els investigadors apunten que aquesta situació tan excepcional sembla tenir un impacte molt significatiu a les vides de nens, nenes i adolescents. Els infants han demostrat una capacitat de resistència molt gran, però amb un cost elevat pel que fa a les emocions i reaccions envers la pandèmia. La por a la mort i a la malaltia, recull l’estudi, “pot tenir conseqüències en un futur”.

 

Referències

Infancia Confinada.

La infancia confinada: la COVID-19 y sus consecuencias colonizan los miedos de los niños, según un estudio (2020). El Diario.es