Mindfulness i trastorns alimentaris

L'ús del mindfulness per al tractament dels trastorns de conducta alimentaria

El mindfulness és una tècnica de relaxació que ensenya a prendre consciència plena de les nostres emocions. Diversos estudis científics han demostrat els beneficis del mindfulness pel tractament dels trastorns de conducta alimentària.

 

En els darrers anys, la pràctica de mindfulness (també anomenada “atenció plena”) ha anat guanyat adeptes. Es tracta d’una tècnica de relaxació que ensenya a prendre consciència plena de les nostres emocions i que es basa, principalment, en:

  1. L’auto-observació o exploració corporal, que permet prendre consciència de les nostres sensacions.
  2. La meditació, amb especial èmfasis en el present i en la connexió cos i ment.
  3. L’atenció plena a la vida quotidiana, que consisteix en parar atenció a tots els pensaments i sentiments, sense jutjar si són bons o dolents: únicament observant-los.
  4. Els estiraments o/i el ioga.

Als anys 70, el Doctor Jon Kabat-Zinn de la Universitat de Massachussets als EE.UU., va desenvolupar el programa Mindfulness Based Stress Reduction” (MBSR) (Reducció de l’estrès basada en l’atenció plena). Es tracta d’un entrenament en el que s’aplica el mindfulness al tractament de certes condicions físiques i/o mentals com a via complementaria als tractaments tradicionals.

Des de llavors, l’interès en l’aplicació clínica del mindfulness ha anat creixent, de manera que la comunitat científica ha vist la necessitat d’estudiar l’impacte d’aquesta tècnica en diferents malalties o condicions i, entre elles, els trastorns alimentaris com l’anorèxia o la bulímia.

El mindfulness i els trastorns alimentaris

A un estudi publicat a la revista Health Promotion es va avaluar l’impacte d’un programa online d’alimentació i mindfulness. Aquesta iniciativa, anomenada “Eat for Life”, tenia com a objectiu instruir a persones amb trastorns alimentaris en la practica de mindfulness.

Els autors de l’estudi van distribuir de manera aleatòria els participants en dos grups: un participava en el programa Eat for life i l’altre no.

Passades 10 setmanes, els dos grups van presentar diferències significatives respecte els símptomes dels trastorns alimentaris. El grup que havia realitzat el programa d’alimentació intuïtiva basada en mindfulness, tenia 3,65 vegades més probabilitats de ser asimptomàtics, és a dir, de no presentar símptomes de trastorns alimentaris en relació a l’altre grup.

Cada cop es fan més estudis que, com aquest, avaluen l’aplicació del mindfulness en els trastorns alimentaris. Tot i que encara calen més dades, s’està començant a veure que les intervencions basades en  l’atenció plena en combinació amb altres estratègies com teràpies conductuals orientades a l’alimentació, són una alternativa eficaç en la millora dels símptomes.

Quins beneficis té el mindfulness en els trastorns alimentaris?

 

Segons els estudis, la pràctica de mindfulness produeix una millora dels símptomes dels trastorns de conducta alimentaria en els següents aspectes:

  • Habilitats en gestió emocional
  • La relació amb el menjar
  • Percepció pròpia de les sensacions corporals, aprenent a distingir entre gana real i emocional
  • Millores en la conducta, amb la normalització dels hàbits alimentaris
  • Restabliment del pes

Els resultats de tots aquests estudis motiven al desenvolupament de programes que utilitzin aquests tipus de pràctiques pel tractament dels trastorns de conducta alimentaria. Tanmateix, els científics ressalten que són necessaris més estudis que confirmin l’efectivitat i donin pautes per dissenyar intervencions efectives.

 

 

Accedeix al servei gratuït de primera atenció

Oferim un servei gratuït de primera atenció, en el qual seràs atès per un dels nostres professionals especialistes en trastorns de conducta. En aquesta primera atenció es realitzarà una primera acollida de la petició i se t'oferirà un recurs, propi o extern, on poder tractar-la amb major profunditat.

Anar-hi