Un curt de ficció de fundació MAP, que reivindica els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, s’emporta el Premi Insert

 

 

En el marc del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el CLAM, lliurem el Premi INSERT a la creació audiovisual de persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, que ha estat per la Fundació MAP, de la comarca del Ripollès.  El Premi, que arriba a la seva tercera edició, ha estat pel curtmetratge “A grandes problemes, grandes soluciones” que va presentar el servei de centre ocupacional de  la Fundació MAP de Ripoll per l’ “original combinació d’interpretació real i animació, reivindicant la visibilitat d’un col·lectiu que reclama els seus drets i la plena inclusió per un entorn socialment just i solidari”. El protagonista del curt guardonat, Manuel Martin, va ser l’encarregat de recollir el premi, dissabte a la nit, de mans del president de la fundació AMPANS, Sebastià Catllà.

El premi vol fomentar el cinema i les arts audiovisuals com a eines de treball per a la inclusió activa i la transmissió de valors i drets. Les bases del Premi especifiquen que com a mínim la meitat de l’equip de producció dels curtmetratges o documentals que es presentin, han d’estar formats per persones amb diversitat funcional per donar suport al talent, la creativitat i l’expressió artística en format audiovisual del col·lectiu.

De tots els treballs presentats d’arreu de l’estat, el jurat format per la directora i actriu teatral Teti Canal, la mestra i pedagoga social Rosa de Paz, la dissenyadora gràfica, Lara Bedmar, i els directors de cinema Enric Roca i David Torras, han escollit el guanyador d’entre els vuit finalistes de les Illes Balears, Galicia i Catalunya, tenint en compte, a més del tractament cinematogràfic, el missatge social i els valors de la reflexió, la reivindicació i la inclusió.

En aquesta tercera edició, el jurat ha decidit fer una menció especial a la producció “Ferides invisibles”, presentat sota el nom Grup de 10, per la valentia d’un grup de joves del Bages d’aportar experiències viscudes en primera persona a un tema sovint ocult com el bulliyng, amb una factura cinematogràfica plena d’elegància visual, austera i sincera.

El Premi que forma part del palmarès de la divuitena edició del Festival CLAM, està dotat amb 500 euros i una estatueta, i compta amb el suport de l’empresa manresana, Teixits Forés que aposta per l’impuls de la creació audiovisual que està desenvolupant AMPANS. El Premi s’ha lliurat a la gala oficial celebrada aquest cap de setmana als cinemes Bages.