SalutCat i l’ICS apropen el servei d’odontologia a les persones usuàries d’AMPANS

 


El servei beneficiarà a altres persones amb especials dificultats, i ja no caldrà que es traslladin a Barcelona

 

El Departament de Salut ha apropat a Manresa el servei d’odontologia que fins ara s’oferia fora de la regió sanitària als pacients amb discapacitat intel·lectual dels centres d’atenció primària del Bages, Berguedà i Moianès. Ara, els pacients s’atenen a l’Institut d’Odontologia i Maxil·lofacial Avançada (IOMA) de la Clínica Sant Josep de Manresa a través del contracte entre el Servei Català de Salut i la Fundació Althaia, que gestiona aquest servei. Amb aquest acord, es dona resposta a la petició que vam plantejar des de la fundació AMPANS a la direcció del Servei d’Atenció Primària (SAP) Bages, Berguedà, Moianès de l’ICS per millorar l’atenció als nostres usuaris.

Aquest acord estalvia un trasllat a pacients que necessiten d’un servei d’odontologia però que no poden rebre tractament a l’atenció primària perquè requereixen d’un servei especialitzat. La porta d’entrada continua sent el Centre d’Atenció Primària (CAP). Els odontòlegs del centre són els que deriven a aquells pacients que necessiten accedir al servei especialitzat. Són pacients amb discapacitat intel·lectual que, per la seva patologia o dificultats que presenten, no es poden visitar de manera habitual a la consulta d’odontologia del CAP. La derivació fins ara es feia a centres de fora de la regió sanitària. Anualment es feien fins a una quarantena de derivacions.

AMPANS vam sol·licitar revisar aquest servei per estalviar el desplaçament als pacients que ho requerien. El departament de Salut pretén donar un servei més proper a pacients amb capacitats diferents en l’àmbit físic o intel·lectual i que requereixen d’anestèsia per a fer la visita o per a aplicar un tractament. El grau d’especialització dels professionals d’IOMA, que donen servei a través d’Althaia, permet atendre aquests pacients i que no s’hagin de desplaçar a Barcelona per ser atesos i continuar els tractaments.