El 42% dels graduats del programa de les Noves Oportunitats han tornat al sistema educatiu o s’han incorporat al món laboral

 

Aquesta setmana els alumnes del programa que portem a terme a quatre comarques (Bages, Berguedà, Anoia i Osona),  han recollit els diplomes que acrediten la seva graduació als diversos actes territorials que s’han celebrat.

Aquest estiu ha finalitzat el curs acadèmic 2020/2022 de les Noves Oportunitats Catalunya Central, amb un balanç de resultats molt significatiu. L’equip de professionals d’aquest programa que desenvolupem en aliança amb la fundació Intermèdia, ha atès un total de 611 joves de les comarques del Bages, l’Anoia, el Solsonès, el Berguedà i Osona. Més de la meitat d’aquests joves, que han arribat a Noves Oportunitats a través de més de 300 agents derivadors, han aconseguit acreditar-se amb èxit després d’haver superat els seus itineraris formatius a través dels Programes de Formació i Inserció (PFI). D’entre els resultats, destaquem que, gràcies al seu pas pel programa, 140 joves han retornat als estudis que havien abandonat de forma prematura. Un total de 156 participants han aconseguit un contracte laboral i 125 s’han incorporat en període de pràctiques a les més de 136 empreses que operen a la Catalunya Central i que són col·laboradores del programa.

Aquest curs, amb una metodologia que s’apropa a la personalització total, ha presentat 45 línies formatives diferenciades. Desenvolupant-les, 91 joves han completat el curs de català i 160 han obtingut un carnet professional, per exemple. Cal destacar, de la mateixa manera, alguns dels projectes desenvolupats: un treball audiovisual pel dia de la dona, la dinamització en residències d’avis i centres de dia, un projecte artístic multidisciplinari i la formació de l’equip tècnic especialitzada en la prevenció de violències masclistes.

Aquesta setmana s’han fet diversos actes d’entrega de diplomes als joves que han participat al programa en els diversos territoris on AMPANS i la fundació Intermèdia actuen: Vilanova del Camí, Gironella, Vic i, ahir, a Manresa.

Un dels joves graduat aquest curs, l’Ayoube, va prendre ahir la paraula per dirigir-se als companys de graduació i a l’equip de professionals de les Noves Oportunitats que els ha acompanyat al llarg d’aquests dos anys. Amb un sentiment d’agraïment pel suport rebut, va felicitar a tots els joves que eren presents a l’acte: “vull felicitar a tots els companys que han aconseguit graduar-se, i als que no, perquè ho han intentat i el fet que avui estiguin aquí demostra que volen seguir lluitant per aconseguir-ho”.

En nom de tot l’equip va prendre la paraula el coordinador del programa a la zona del Bages, Sergi Tremp, que va voler posar en valor que “els joves que avui us gradueu heu assolit tot allò que us vàreu proposar: titular-vos en una formació, obtenir el Certificat de Professionalitat o superar amb èxit el PFI, treure-us el graduat de l’ESO, el carnet de conduir o les proves d’accés a estudis superiors. Però més important encara que tot això, és el vostre creixement personal i les competències que heu incorporat, la predisposició, el compromís, la flexibilitat, el treball en equip i la responsabilitat”.  L’equip ha rebut aquests dies efusives mostres d’agraïment de pares i familiars dels joves que han rebut el suport del programa.

Els joves, d’entre 16 i 21 anys,  han finalitzat diversos itineraris en organització d’esdeveniments, hostaleria, educació, automoció i instal·lacions, dins dels Programes de Formació i Inserció que els permeten la certificació professional per seguir formant-se en Formació professional o accedir al món laboral. Molts també han aconseguit treure’s el carnet de conduir, amb el suport de l’equip de les Noves Oportunitats.

Durant els dos cursos també han desenvolupat activitats i tallers de formació, en especial els projectes del 8 de març (Dia Internacional de les Dones) i el treball de dinamització en residències d’avis i centres de dia. També han estat molt especials els projectes artístics que s’han desenvolupat per treballar els valors, el treball en xarxa i la comunitat, i la formació mitjançant un equip especialitzat en la prevenció de violències masclistes.

L’acte de graduació a Manresa va comptar amb la participació de la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Rosa Ortega, que va encoratjar els joves a no aturar-se aquí, a seguir creixent, madurant i assolint nous objectius.

El Centre Noves Oportunitats és una iniciativa del SOC, finançada pel Fons Social Europeu dins el pla de Garantia Juvenil, que fa més de 5 anys que funciona. A la Catalunya central, la gestiona AMPANS de la mà de la Fundació Intermèdia. El model d’aquest servei està destinat a joves d’entre 16 i 24 anys, i ofereix itineraris de fins a 2 de durada adaptats a les necessitats de cada persona atesa. El centre compta amb un gran equip de professionals que realitzen una tasca d’orientació, formació i acompanyament, per poder ajudar als joves en la construcció de futur, ja sigui amb la incorporació al mercat laboral com amb la tornada al sistema educatiu.

I abans de tancar el curs, un Speed dating entre els joves i una desena d’empreses que operen a la Catalunya central per entrevistar-se i lliurar els seus currículums.

Tot just fa una setmana, una seixantena de joves de les comarques del Bages, l’Anoia i el Solsonès de les Noves Oportunitats Catalunya central, van poder participar en un speed dating al Palau Firal de Manresa amb 9 empreses que operen al Bages: Decathlon, Carrefour, Llobet, Leroy Merlin, McDonalds, Addeco, Etalentum, Rodi i Stradivarius. La trobada consisteix en fer entrevistes ràpides d’entre 5 i 10 minuts entre joves i empresaris, compartir perfils i interessos, i entregar els seus currículums.

Els professionals dels equips de Persones d’aquestes empreses van destacar l’empenta de la majoria de joves a l’hora d’afrontar les entrevistes, animats també per la forma de convocatòria col·lectiva de la trobada, i sobretot la bona preparació i les ganes que van mostrar tot i ser tan joves i comptar amb poca experiència. Els nois i noies estaven molt motivats, ja que com va dir Ada Colomer, responsable de les Noves Oportunitats Catalunya central, “això és una mena de premi de final de curs, per tota la feina que han fet durant l’any”.