Inaugurem el centre ocupacional de Sant Vicenç de Castellet amb la consellera Laura Vilagrà

 

Estem desplegant l’acostament d’aquest servei als llocs de residència de les persones usuàries per fer més accessible els serveis i facilitar una major inclusió i participació comunitària als municipis

Sant Vicenç de Castellet ja compta amb un nou servei social al municipi. Es tracta del servei de centre ocupacional, a través del qual acompanyem a persones adultes en situació de discapacitat intel·lectual, fomentant el seu paper actiu dins la societat, la relació amb l’entorn i l’autonomia personal. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i l’alcaldessa de Sant Vicenç, Adriana Delgado, van participar divendres passat a la inauguració del nou servei, destacant el valor inclusiu i comunitari d’aquest nou projecte d’acostament de serveis als nuclis municipals, un nou model que aposta per estar més a prop de casa de les persones usuàries i facilita el seu dia a dia i el de les famílies, i estreny els vincles amb les entitats i els propis veïns del municipi. Laura Vilagrà va destacar la nostra capacitat per donar capil·laritat al territori i apostar per un model d’equipaments i de projectes que contribueixen a la felicitat de les persones i de les seves famílies, i això es notava en l’acte d’ inauguració d’aquest nou centre. També l’alcaldessa, Adriana Delgado, va celebrar que el municipi disposés d’un servei d’AMPANS que significa un gran suport per a les famílies del municipi, i amplia la xarxa de relacions entre la comunitat, les entitats, la participació social i l’accessibilitat.

La inauguració s’ha fet dins del programa d’actes de la Festa Major del municipi perquè, si bé el centre ja està en funcionament des de fa alguns mesos, encara no havia tingut ocasió de presentar-se públicament  ja que la seva obertura va coincidir amb les darreres onades de la Covid. Abans de l’acte d’inauguració, aquest nou servei d’AMPANS va fer una jornada de portes obertes en la que van participar nombroses famílies i entitats del municipi en tallers de trencadís, collage, lectura fàcil i altres.  També  enguany, l’Ajuntament ha dipositat en AMPANS i en el projecte Encaix, la responsabilitat de fer el Pregó de la Festa Major, que ahir vespre va ser protagonitzat per Rosa Torralba, usuària del servei ocupacional, Judit Fernández, coordinadora del centre, Antonio Galvez, familiar d’una persona usuària, i Isabel Cañadas i Assumpta Haro, bibliotecàries de Sant Vicenç de Castellet, simbolitzant el paper comunitari que vol fomentar el nostre projecte.

Aquest nou servei, forma part d’un projecte més ampli que estem desplegant a tota la comarca amb l’objectiu d’acostar-nos als municipis d’origen de les persones usuàries i així facilitar tant l’accés al servei  com la participació en els entorns que són més coneguts i propers a les persones ateses. D’aquesta manera, Sant Vicenç s’afegeix a la llista de  municipis que ja compten amb aquest servei d’AMPANS, juntament amb Santpedor, Manresa, Súria, Sant Salvador de Guardiola, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent i Sant Fruitós de Bages.

 

Un antic taller de ceràmica

El nou centre ocupacional ocupa l’espai d’ un antic taller de ceràmica de 360 m2 entre interior i un pati exterior, ubicat al carrer Soler i Puigdollers de Sant Vicenç de Castellet. El servei té una capacitat per acollir en atenció diürna i ocupacional fins a 30 persones, veïnes del poble  i dels municipis propers com Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar,  Castellgalí, i el Pont de Vilomara i Rocafort, que ara tenen aquest servei més a prop de casa.

Porta el nom d’Encaix perquè una de les moltes activitats que fomentarà serà la del taller de trencadís amb ceràmica. Aquesta és una de les activitats que donarà identitat a aquest servei, seguint un vincle amb la tradició del treball de la pedra i la ceràmica originària de la zona del Bages Sud.  El centre completarà un ampli ventall d’activitats destinat a fomentar l’autonomia personal, la participació social i les capacitats de les persones.

 

Un servei d’atenció diürna i ocupacional amb una trajectòria de més de 30 anys.

El centre ocupacional d’AMPANS té una trajectòria de més de 30 anys. El 2010 va començar el desplegament del servei a tota la comarca ja que fins aleshores havia tingut una sola ubicació a la finca de Santa Maria de Comabella, a Santpedor. Des de llavors l’entitat ha fet una aposta decidida per  descentralitzar el servei i acostar-lo al lloc on resideixen les persones per tal d’afavorir la creació de vincles naturals amb l’entorn social de les persones ateses, afavorint la seva participació i relació amb les entitats, associacions i actius dels seus propis municipis i entorns, i avançant cap a pobles i ciutats més inclusives i amables amb la diversitat. Actualment prop de 400 persones són ateses i participen en els diferents centres ocupacionals d’ AMPANS al Bages, cadascun amb identitat pròpia i amb activitats significatives i de relleu.

 

Avaluat per la UAB

Aquest nou model d’atenció del servei ocupacional basat en la inclusió i l’apoderament de la persona, ha estat avaluat en un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que n’avala la metodologia i els resultats obtinguts. Un dels factors que treballa aquest servei, és l’ obertura a la ciutadania i el treball en xarxa amb altres entitats i  serveis del municipi, amb la voluntat de contribuir i afavorir al màxim  la  plena inclusió. Per això és clau el paper dels ajuntaments i entitats del municipi. L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, a través de la seva alcaldessa Adriana Delgado, ha mostrat la seva satisfacció per l’obertura d’aquest servei, el primer que AMPANS posa en marxa al municipi. “Estem molt contents que AMPANS obri aquest centre a Sant Vicenç de Castellet i es doni l’oportunitat a les persones de reforçar la seva inclusió social. I a més, fent-ho al municipi,  esperant concretar col·laboracions entre el mateix centre, l’Ajuntament i les entitats locals”, diu l’alcaldessa.