Hem presentat el FAR, l’escola de Noves Oportunitats del Bages

Maria Aguilera i Jordi Asensio (tècnics del FAR), Carlos Muñoz (empresari i formador), Khalid Dahouche (ex participant) i Mariona Homs (directora de Serveis Socials)

 

A través d’aquest programa ja hem acompanyat 1.856 joves a la Catalunya central

Els joves de les Noves Oportunitats del Bages disposen d’un nou equipament, el FAR, l’escola de les noves oportunitats que AMPANS ha posat en marxa a Manresa. El que havia estat un taller mecànic de vehicles, acull ara 8 aules per acompanyar els joves d’entre 16 i 24 anys que han abandonat els estudis i l’etapa formativa que els correspondria per edat, de forma prematura i sense tenir una ocupació o sortides de futur clares.

Els joves que actualment participen al curs en marxa de les Noves Oportunitats (217 joves) han estat els protagonistes de la presentació del FAR, i des de cada aula han presentat els projectes en els que treballen. Ho han fet davant de la visita de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, de la directora de Serveis Socials, Mariona Homs, de la regidora d’Ocupació, Cristina Cruz, del coordinador directiu del SOC, Josep Duran, i de la delegada territorial del Govern de la Generalitat, Montse Barniol, entre d’altres. També han estat presents els col·laboradors del programa que du a terme AMPANS, agents derivadors, empreses i entitats.

El programa de les Noves Oportunitats es va iniciar a la Catalunya central el 2015, i ha acompanyat a un total de 1.856 joves, dels quals 378 han tornat als estudis i 423 s’han incorporat al món laboral. És el cas del Khalid Dahoche, que va arribar, amb 17 anys, en pastera a Andalusia, i a través d’un vídeo a les xarxes socials on es presentava el projecte de les Noves Oportunitats, va conèixer el programa d’AMPANS i l’endemà s’hi va presentar. A través d’un itinerari formatiu, el seu formador, l’empresari Carlos Muñoz, de CM Soldaduras Especiales, va apostar per ell i treballa de soldador des de fa més de 2 anys. Tots dos han participat en una taula rodona en la que han estat acompanyats de la tècnica del programa, Maria Aguilera, del responsable de formació, Jordi Asensio, i de la directora de Serveis Socials del Departament de Drets Socials, Mariona Homs.

L’escola el FAR és una aposta d’AMPANS per dignificar l’espai formatiu d’aquests joves i on a partir d’ara rebran, al Bages, l’acompanyament professional de cara al seu futur. El director d’AMPANS, Toni Espinal, ha destacat el caràcter innovador i atrevit del programa impulsat pel SOC, i s’ha dirigit als joves per demanar-los que s’esforcin i s’entrenin, com ho fan els esportistes, pel seu futur. També ha parlat el coordinador directiu del SOC, Josep Duran, que ha posat en valor l’equipament d’AMPANS, però més important, ha dit, és el que s’hi fa. “La imaginació ens mou a trobar solucions i aquest programa és fonamental i estem treballant en la creació de  nous suports entre el SOC i Ensenyament per consolidar-lo”, ha afegit.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha tancat l’acte ressaltant l’aposta innovadora en l’acompanyament d’aquests joves, que han de disposar d’espais adequats que incentivin les ganes de preparar-se i seguir endavant.

Les Noves Oportunitats és una iniciativa del SOC, finançada pel Fons Social Europeu dins el pla de Garantia Juvenil. El programa s’adreça a joves d’entre 16 i 24 anys que no treballen i han abandonat els estudis amb l’objectiu que recuperin les ganes d’aprendre i retornin al sistema educatiu o bé es formin i trobin una feina. Ofereix actuacions integrades d’orientació, formació, acompanyament i intermediació i es caracteritza per oferir als joves itineraris de fins a 2 anys per desenvolupar el seu projecte professional i personal.

En col·laboració amb la fundació Intermèdia mitjançant una UTE, AMPANS impulsa el Programa de Noves Oportunitats a la Catalunya central amb punts d’actuació al Bages, Solsona, Berguedà, Anoia, Moianès i La Cerdanya. Des d’aquesta primavera la seu central es troba al FAR, l’escola de Noves Oportunitats, del Bages, al carrer de La Maternitat d’Elna, de  Manresa.