Hem plantat els primers arbres de La Parada

 


El nou equipament que ha de pal·liar la llista d’espera, en un acte amb el conseller de Drets Socials, l’alcalde de Manresa i una representació de la nostra comunitat.

L’equipament donarà habitatge a 60 persones, disposarà d’un centre de formació i incorporarà un nou projecte de restauració per a l’ocupació de persones amb discapacitat i vulnerabilitat.

Aquest 18 de febrer hem plantat els tres primers arbres de “La Parada”, el nou equipament que AMPANS ha projectat amb l’estudi olotí RCR Arquitectes, en uns terrenys ubicats al barri de la Carretera de Santpedor, cedits per l’Ajuntament de Manresa.

L’acte ha tingut un marcat caràcter simbòlic i representatiu de tota la comunitat beneficiària i de les parts impulsores del projecte, AMPANS, l’Ajuntament de Manresa i RCR Arquitectes,  que es correspon a la voluntat de La Parada d’aportar valor dins i fora de la comunitat. La Parada  és un equipament multiserveis, innovador i ecoeficient, que donarà habitatge, formació i oportunitats laborals a persones amb  discapacitat i en situació de vulnerabilitat. Es tracte d’un projecte dissenyat a l’estudi de  Rafel Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, que aportarà valor a les persones que en seran usuàries, però també als veïns del barri, i serà un atractiu patrimonial per a la ciutat. Un projecte que s’ha dissenyat i s’ha inspirat en la natura, un tret identitari de l’equip de RCR, que serà respectuós amb l’ecosistema terrestre i amb l’entorn.

L’equipament que tindrà una façana configurada per 100 arbres s’ha pensat com si fos un bosc autòcton i esdevindrà un autèntic pulmó per al barri, amb serveis i espais dels que beneficiaran no només les persones usuàries de La Parada, sinó també el veïnat i la ciutat. Disposarà de 60 noves places per a persones amb discapacitat intel·lectual, un centre de formació, un nou projecte de restauració per a generar ocupació entre les persones amb discapacitat i en situació de vulnerabilitat, i en el seu conjunt, hi treballaran fins a un centenar de persones.

L’acte d’aquest matí ha comptat amb la participació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, de la presidenta d’AMPANS, Rosa Tous, de la sòcia fundadora de RCR Arquitectes, Carme Pigem, i del director general de la fundació AMPANS, Toni Espinal. Tots ells junt amb Providència Flores, en representació de les persones usuàries d’AMPANS, Jordi Busquets, com a família, Eva Sáez, que ho ha fet en nom dels professionals d’AMPANS, i Arturo Cruz, membre de la Junta de l’Associació de veïns de la Carretera Santpedor, han protagonitzat la plantació dels 3 primers arbres: una alzina, un roure i un auró, com a flora autòctona del nostre país.

En el torn de parlaments, la presidenta d’AMPANS, Rosa Tous, ha adreçat les primeres paraules agraint la implicació de les administracions presents a l’acte i la seva participació per fer realitat un projecte “que és urgent i necessari per atendre les necessitats de les persones grans amb discapacitat intel·lectual, i les seves famílies” i també ha volgut destacar “la generositat de RCR per la predisposició i facilitats donades. Tot ha estat fàcil -ha dit- per la transcendència i l’impacte social d’aquest projecte”.

Carme Pigem, de la firma RCR, ha destacat els aspectes més innovadors del projecte, la forma com ha estat concebut perquè l’equipament aporti valor dins i fora de la comunitat. “La Natura és un eix central i és inspirador d’una nova forma de viure i de donar servei a les persones. La Natura és harmonia i l’harmonia és benestar”, ha conclòs Pigem.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha remarcat que al llarg dels seus més de 50 anys AMPANS “ha sabut sempre adaptar-se a les necessitats de les persones i oferir solucions innovadores, cosa que torna a demostrar amb aquest projecte, que “contribuirà a donar suport a les persones, donarà més vida al barri i està fet amb criteris de sostenibilitat, amb cent arbres que enverdiran el sector”. També ha mostrat la satisfacció perquè Manresa tindrà un projecte signat pel prestigiós despatx d’arquitectura RCR.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano ha estat l’encarregat de clausurar l’acte, fent palès el seu compromís d’impulsar les polítiques socials del Segle XXI i ha destacat “la capacitat i la visió de futur que mostra sempre la Fundació AMPANS en el seu trajecte d’acompanyament a les persones i en tot el que fa”.

El nou equipament de La Parada s’està projectant amb paràmetres innovadors. A banda de disposar de tots els recursos humans i tècnics necessaris, incorporarà la tecnologia com a eina per a millorar la qualitat de vida de les persones i les relacions amb la comunitat, i oferirà una àmplia prestació de serveis, amb un model d’atenció centrat en les persones i, alhora, com un valor de ciutat. Les obres de La Parada començaran aquesta primavera amb l’objectiu que estigui en funcionament el 2025.