Hem estat guardonats com a Empresa de l’Any en la categoria d’empresa inclusiva que atorga El Periódico

 

“És un reconeixement als professionals que fan possible el projecte AMPANS” destaca Rosa Tous, encarregada de recollir el premi com a presidenta de l’entitatEl Periódico va tornar a convocar la societat catalana, en un acte a la Llotja de Mar, un edifici històric i emblemàtic de Barcelona, que va acollir l’entrega dels guardons a les iniciatives econòmiques i projectes d’emprenedoria social, més destacats de l’any. Després del parèntesi provocat per la pandèmia i encara sota l’impacte de l’esclat de la guerra a Ucraïna, el jurat va voler destacar diverses estratègies de superació i d’avantguarda en el procés de recuperació econòmica. Segons destaca l’editorial del mateix rotatiu “a això hi han contribuït decisivament la visió de futur, l’ambició i l’optimisme responsable d’empreses que brinden un exemple a tota la societat catalana, i també a les administracions que han d’apostar per un entorn que permeti la inversió i la creació de llocs de treball, de com generar riquesa i contribuir al progrés de tota la comunitat”.

Entre els 7 guardonats, AMPANS hem estat considerats la millor iniciativa de l’any en la categoria d’Empresa Inclusiva, amb prop de 60 anys d’experiència oferint recursos a persones amb discapacitat, trastorns de salut mental o en situació de vulnerabilitat.

El Periódico destaca que l’entitat, sense ànim de lucre, treballa per fer possible que més de 3.700 persones en situació de discapacitat i vulnerabilitat puguin desenvolupar els seus projectes de vida, en un marc on es protegeixin els seus drets i puguin accedir a les mateixes oportunitats. El jurat ha valorat que ocupem a prop de 300 persones en situació de discapacitat i vulnerabilitat, mitjançant una àmplia i diversificada xarxa de projectes d’economia social, actuant en 14 sectors diferents com un obrador de formatges, vinyes, restaurants, supermercats i empreses de serveis de jardineria, bugaderia i neteja, fins i tot serveis industrials, de medi ambient o consergeries. Malgrat la complexitat que això suposa per a l’entitat, és quasi un vestit a mida de les persones que acompanya.

També, durant el darrer any, han acompanyat més d’un miler de persones que estan en formació i en recerca de feina, a través de diferents programes d’AMPANS Activa, el servei d’orientació, formació i inserció, i el programa de Noves Oportunitats per a joves que abandonen els estudis massa aviat sense tenir cap perspectiva de futur clara. Un acompanyament que es completa amb el suport a 200 persones més que troben feina a l’empresa ordinària de forma anual.

La Presidenta, Rosa Tous, ha estat l’encarregada de recollir el guardó de mans de Pere Navarro, president del Consorci de la Zona Franca, i Maria Eugènia Gay, delegada del Govern central a Catalunya. “Aquest premi és un reconeixement a la tasca de tots els professionals que formen part de la fundació, alguns dels quals m’acompanyen avui aquí”.  A la pregunta dels principals reptes de l’entitat, per part de la presentadora de l’acte, la periodista Aurora MasipRosa Tous contesta que “les persones creixen, es fan adultes i necessiten serveis adaptats. Ens preocupa atendre les llistes d’espera amb la creació de noves places, i també l’augment de les necessitats, i com que l’ofici d’AMPANS és el d’acompanyar i donar eines a les persones per fer realitat els projectes de vida, els col·lectius de suport s’amplien i ajudem a joves i a persones en situació de vulnerabilitat”.

La resta de guardonats han estat Puig, Empresa de l’Any; Carlos Bartomeu, fundador d’ Air Nostrum, com a empresari de l’Any; Catalana Occident, empresa familiar; Agrolimen, empresa més internacional; Torres, empresa familiar més sostenible;  i Inbrain Neuroelectronics, com a empresa més innovadora, que explora les potencialitats del grafè en el tractament de teràpies neurològiques. A l’acte hi ha assistit el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.