Oriol Ribalta, alcalde de Sallent, i Lluis Sánchez, president d’AMPANS, acompanyant artistes i professionals.
La música a casa. Un projecte d’èxit per la inclusió comunitària
Les veus de Daba (Senegal), Naia (Ucraïna), Mohamed (Gaza), Adrián (Perú) i Rogelia (Andalusia), explicant el seu testimoni de vida, d’haver d’abandonar casa teva, la família, el país, la cultura, les teves tradicions, arribar a un nou país on pràcticament no coneixes ningú, i haver-ho d’aprendre tot de nou i adaptar-te… Amb el so d’unes paraules que arribaven molt endins, artistes i educadors del projecte que uneix AMPANS i l’Escola Municipal de Música de Sallent “Cal Moliner”, va emocionar un públic entregadíssim.
A primera fila, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, i el president d’AMPANS, Lluis Sánchez, van voler acompanyar els artistes i professionals, un repte que any rere any assoleixen amb dedicació, amb una posada en escena exquisida i tendra, exemple d’un treball en equip i comunitari que posa en valor el model d’inclusió als municipis.
El teatre municipal de Sallent (fàbrica vella) ha acollit les dues representacions de l’espectacle musical dirigit per Ruth Matamala, directora de l’escola de música, amb la col·laboració de l’equip de professionals d’AMPANS del servei de Centre Ocupacional.
En Pier, en Fer, l’Alejandro, la Gemma, la Silvia, la Cristina, l’Anna E. i l’Anna S, la Núria, l’Alejandro, en Lluís, en Carlos, en Jordi, la Dafa, en Josep i l’Antonio, són els artistes que pugen a l’escenari per representar “El circ de la vida”, tema escollit pel propi grup, per estendre la mà a les persones nouvingudes, entre les quals hi ha famílies de les persones usuàries, professionals del servei i veïns del municipi de Sallent. El tema triat els ha brindat l’oportunitat d’entrevistar a persones procedents d’altres països. Un viatge molt interessant des de l’empatia.
El musical l’han vist desenes de persones entre el cicle Grans Matinals per a les Residències i alumnes de les escoles Vedruna i Torres Amat de Sallent.
La música a casa. Un projecte consolidat, iniciat el 2012
Amb l’arribada del servei de Centre Ocupacional a Sallent, dins del model d’acostament als nuclis municipals per estar més a prop de les persones i de les famílies, i impulsar un model comunitari que sigui realment inclusiu, es va iniciar una col·laboració entre L’Ajuntament de Sallent, Asprodis (associació de famílies de Sallent), l’escola “Cal Moliner” i AMPANS, per fer accessible l’escola municipal de música de Sallent a les persones usuàries d’AMPANS.
Amb el suport del personal tècnic d’AMPANS, un equip de docents de l’escola de música imparteixen una activitat de música setmanal dins del projecte “La música a casa”.
El projecte va més enllà de fomentar uns coneixements musicals i d’utilitzar la música com un instrument de comunicació i aprenentatge; aquest projecte fa realitat el treball en xarxa entre entitats del territori, treballant per fer accessibles tots els recursos públics municipals a l’abast de les persones amb discapacitat, de manera que puguin gaudir dels recursos municipals com qualsevol altre ciutadà.