El ramat de cabres de la Granja Urpina, tercer d’Espanya pel seu valor genètic

L’explotació, de raça murciano-granadina, produeix una llet de qualitat excel·lent i ideal per a la producció de formatge.

El ramat de cabres de Formatges Muntanyola a la Granja Urpina d’AMPANS ha destacat dins del món ramader pel seu enorme valor genètic, apareixent en tercer lloc en el rànquing CAPRIGRAN. Aquest rànquing classifica els ramats de la raça murciano-granadina, com el d’Urpina, segons aquest valor genètic.

La raça caprina murciano-granadina és un tipus de raça ideal per a l’elaboració de formatge. Com diria el pastor de la granja, en Joan, és com un Ferrari, un animal petit però amb un rendiment altíssim. Això es deu a que és una cabra molt lletera, però el que la fa més destacable és la qualitat de la llet que produeix.

Aquest tipus de cabrum es va introduir a Catalunya fa uns 40 anys. Els ramaders catalans tenien un contacte molt estret amb ACRIMUR, l’entitat murciana que gestiona el llibre genealògic d’aquesta espècie a la seva zona autòctona. Aquesta raça es troba en tota la conca del Mediterrani, sobretot a les zones més caloroses, així que s’ha adaptat ràpidament al territori català.

Com a valor afegit, Codintec ha estat premiat amb un Liderpack per la seva feina amb Formatges Muntanyola a l’hora de dissenyar el packaging dels productes de la formatgeria. Aquest guardó té en compte envasats i embalatges creatius, innovadors i sostenibles, i des de 1995 és el premi més important d’aquesta indústria.