• ampans@ampans.cat
  • 938 272 300

Més de 50 anys al costat de les persones amb disCapacitat intel·lectual

Trajectòria

ampans

Una bona idea sempre neix de la pròpia experiència. El 1965 un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual es van unir per defensar els drets dels seus fills. Amb la finalitat de visibilitzar-los i lluitar per a la seva plena integració, va néixer l’Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, que el 2010 es va transformar en Fundació AMPANS.

ampans

ampans

Un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual creen AMPANS (Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, que en aquell moment era la terminologia que s’utilitzava per referir- se a les persones amb discapacitat intel·lectual). Aquest mateix any ja es posa en marxa a Manresa la primera aula per a alumnes amb necessitats educatives especials.

 

ampans

Adopta com a logo el dibuix d’un nen dalt d’un cavallet (1970) obra de l’il·lustrador manresà Miquel Esparbé.

 

1965

ampans

ampans

Neix l’escola La Llum que més tard canviarà de nom i es dirà Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas. Es tracta d'un centre pioner que obre camí vers un nou model educatiu i una nova sensibilitat social. L'escola va experimentar un creixement constant any rere any, i va haver d'anar fent reformes i ampliacions per tal de donar cabuda a totes les peticions.

1966

ampans

ampans

AMPANS rep la primera donació: una màquina d’impremta que serà l’inici dels tallers d’AMPANS i de la inserció laboral.

1969

ampans

ampans

El matrimoni format per Julio Payàs i Rosa Puigarnau dóna en vida la finca de Santa Maria de Comabella a AMPANS.

ampans

Comença una de les campanyes més mítiques i emblemàtiques d’AMPANS, la recollida de L’ampolla i el paper, que es feia cada primer diumenge després de Reis. Milers de persones voluntàries hi van participar durant els 25 anys que va durar, i va ser una de les principals fonts de finançament de l’entitat, a més de la campanya de sensibilització més important de l’època.

1973

ampans

ampans

Se celebra la trobada Sol d’Amor a Comabella que aplega 30.000 persones, amb l'objectiu d'aconseguir fons per fer front al trasllat i la posada en marxa de l’equipament. La capacitat de la finca permet fer un salt qualitatiu en l’atenció i significa un abans i un després per AMPANS.

1975

ampans

ampans

S’obren les primeres llars, ubicades al Carrer Zamenhof. Un servei pioner i un exemple d’integració en la vida als barris. Abans de l’obertura de les llars, els responsables d’AMPANS van anar a visitar els veïns de la zona i els van explicar el projecte, que va tenir molt bona acollida per part de particulars i de l’Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor.

1985

ampans

ampans

Neix l’Esplai Sant Rafael, un espai d’activitats de lleure per facilitar el temps d’oci necessari per als més petits i joves.

1987

ampans

ampans

Engega la secció de Manipulats (actualment Serveis a la Indústria), un servei que ofereix a les empreses la possibilitat de realitzar qualsevol part del procés productiu que suposi una manipulació del producte.

1992

ampans

ampans

Es posa en marxa a Comabella la Residència Julio Payàs per a persones amb alta dependència. Un equipament públic amb el qual l’entitat completa l’atenció en el cicle vital de les persones amb discapacitat intel·lectual.

ampans

Aquest any també s’inicia la Secció de Neteja d’AMPANS.

1993

ampans

ampans

AMPANS impulsa la creació de la Fundació Privada Tutelar Santa Maria de Comabella.

1994

ampans

ampans

S’inaugura el centre de jardineria Floriplant (avui Garden AMPANS) un dels emblemes de la inserció laboral.

1995

ampans

ampans

Es posa punt final a la recollida de L’ampolla i el paper, una de les principals fonts de finançament i un gran moviment de voluntariat. Un cop finalitzada aquesta iniciativa, i en veure l’oportunitat de crear un servei que podia oferir AMPANS com a Centre Especial de Treball, neix un servei professionalitzat de recollida de residus.

 

1998

ampans

ampans

Es crea un nou logo d’AMPANS, per renovar la imatge per una de més moderna, simbolitzant una pinzellada de blau i verd.

Es posa en marxa un nou servei: el Centre Ocupacional La Llum, que ofereix suport a la persona mitjançant programes i activitats que faciliten el vincle amb l’entorn i un paper actiu en la societat.

2000

ampans

ampans

AMPANS inicia la recollida selectiva i la gestió de deixalleries.

2001

ampans

ampans

Es crea el Programa de Suport a l’Autonomia a la pròpia llar, que té per objectiu que les persones tinguin accés a models de vida independents i el màxim de normalitzats possible.

2004

ampans

ampans

S’inaugura la residència Els Comtals per a 30 persones adultes amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta.

ampans

Es posa en marxa el Servei de llars i residència per a infants i adolescents amb l’obertura d’un pis al carrer Alcalde Armengou de Manresa.

2005

ampans

ampans

El matrimoni format per Joan Vila i Dolors Isern dóna en vida la finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola, de 120 hectàrees de terreny, a AMPANS. La finca avui acull una residència per a 25 persones amb discapacitat intel·lectual, vinyes, una formatgeria i una granja de cabres.

ampans

Convocatòria del 1r Premi d’Investigació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del desenvolupament.

2006

ampans

ampans

S’inaugura a Manresa el Restaurant Canonge, una nova oportunitat per la inserció laboral.

ampans

El servei de llars residència d’infants i adolescents continua creixent ara amb La Caseta, a Pineda de Bages (Sant Fruitós de Bages).

2008

ampans

ampans

S’inaugura a Pineda de Bages, el Turó, una nova llar per a infants i adolescents amb discapacitat i trastorns de desenvolupament.

2009

ampans

 

ampans

L’Associació es transforma en Fundació AMPANS per decisió unànime de l’assemblea de socis, amb l’objectiu de donar a l’organització una major acreditació social i una major garantia i seguretat patrimonial.

ampans

S’obren les llars La Colònia, a Súria, i Urpina, a Sant Salvador de Guardiola.

Se celebra el I Congrés estatal d’Alteracions de la Conducta.

 

2010

ampans

ampans

Es publica el primer Calendari Solidari de l’entitat on els protagonistes són els grups operatius d’emergències del Bages i els alumnes de l’Escola Jeroni de Moragas d’AMPANS. Els beneficis es destinen a ampliar el programa de beques per famílies de persones amb discapacitat intel·lectual.

2012

ampans

ampans

L’entitat rep el segell EFQM 400+ del Model d’Excel·lència Europeu. L’any 2015 rebrà l’acreditació en excel·lència pel seu model de gestió amb el segell 500+ EFQM.

2013

ampans

ampans

AMPANS celebra el seu 50è aniversari amb un nou logo, creat per les persones usuàries.

ampans

També aquest any es posa en marxa la granja de cabres i la formatgeria d’Urpina.

ampans

S’inaugura el Centre de Noves Oportunitats (CNO), un programa adreçat a joves que han abandonat la seva formació de forma prematura i no compten amb cap certificació acadèmica ni professional.

AMPANS rep la Medalla d’Or de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cívic.

2015

ampans

ampans

Se celebra la Xarxa humana, un espectacle aeri que de la mà de la Fura dels Baus van protagonitzar les persones d’AMPANS a la Plaça Sant Domènec de Manresa. Amb ella es posa el punt final als actes del cinquanta aniversari de l’entitat.

ampans

Aquest mateix any s’inaugura una segona residència als Comtals per a joves amb trastorns de conducta.

2016

ampans

ampans

Obre a Manresa el primer supermercat de Catalunya amb una plantilla íntegra de persones amb discapacitat, una franquícia d’AMPANS amb Caprabo.

ampans

Es posa en marxa El Pinet, un nou equipament del Servei de llars residència d’infants i adolescents a Pineda de Bages (Sant Fruitós de Bages).

ampans

Aquest mateix any comença el desplegament del nou model de Servei Ocupacional per acostar-lo als nuclis municipals.

2017

ampans

ampans

Es traslladen els tallers de manipulats de Comabella a una nova nau industrial al Polígon Els Dolors, de Manresa.

ampans

Continua el desplegament del nou model de Centre Ocupacional amb un equipament al barri de Les Bases de Manresa, amb l’Art de viure.

2018

ampans

ampans

2019

 

 

Aquest lloc web utilitza cookies, tan pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra Política de cookies.