• ampans@ampans.cat
  • 938 272 300

Més de 50 anys al costat de les persones amb disCapacitat intel·lectual

Trajectòria

ampans

Una bona idea sempre neix de la pròpia experiència. El 1965 un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual es van unir per defensar els drets dels seus fills. Amb la finalitat de visibilitzar-los i lluitar per a la seva plena integració, va néixer l’Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, que el 2010 es va transformar en Fundació AMPANS.

ampans

ampans

ampans

ampans

ampans

ampans

ampans

ampans

El 1965, quan no hi havia cap recurs per les famílies de fills amb discapacitat intel·lectual a Manresa i la Catalunya central, 10 pares manresans es van unir per formalitzar una associació que permetés als seus fills tenir un futur digne. Van formalitzar uns estatuts amb una aportació a fons perdut de 10.000 pessetes cadascun i van crear AMPANS. En un carrer anomenat llavors Héroes Manresanos i amb la col·laboració de tan sols dues monitores, van començar a donar forma al projecte social que coneixem avui.

Al número 8 del carrer Cintaires de Manresa es va posar en marxa la primera aula per a alumnes amb necessitats educatives especials. L’escola com a tal, però, va obrir portes el 1969 al carrer Fonollar.Als baixos de l’edifici s’hi van instal·lar uns tallers d’arts gràfiques que significarien l'inici de l'accés al treball de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Un altre moment històric va transcórrer el 1973 amb la donació de la finca de Santa Maria de Comabella (Santpedor) per part de la família Payàs Puigarnau. Per finançar el trasllat a la finca, es va organitzar la campanya Sol d’Amor a Comabella, que va tenir un amplíssim suport a Manresa i al Bages, amb la col·laboració de milers de persones, empreses i entitats. Va ser la campanya més gran de la història de l’entitat, que va culminar amb una trobada a Comabella els dies 18 i 19 d’octubre de 1975. Va aplegar 30.000 persones, una xifra increïble en qualsevol esdeveniment popular. Encara avui molta gent recorda el “Sol d’Amor” com un esdeveniment que va permetre el trasllat definitiu a Comabella.

La capacitat de la finca va permetre a AMPANS fer un salt qualitatiu en l'atenció i els serveis i, progressivament, aquests terrenys acollirien la nova escola, els tallers, la residència Julio Payàs, el Garden, el centre ocupacional La Llum i els serveis administratius de l'entitat.

El 1985, un altre gran pas. L'obertura de les primeres llars, les del carrer Zamenhof de Manresa. "Tenim molt clar que totes les persones sense distincions tenen dret a tenir una casa on hi siguin estimats i respectats" deia un document de la comissió de llars-residència, un servei pioner que ha arribat als nostres dies com un exemple de vida integrada als barris que ens acullen a Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós, Santpedor, Súria i Sant Salvador de Guardiola.

El 1987 va néixer l'Esplai Sant Rafael amb l'objectiu de trobar un espai adequat per celebrar-hi activitats de lleure, especialment durant els caps de setmana, per facilitar el temps d'oci necessari pels més xics i joves.

El 1993 AMPANS compleix una altra gran fita, la residència Julio Payàs per a persones amb necessitats de suport extens, un equipament públic que es construeix als terrenys donats de Santa Maria de Comabella, i amb el qual l'entitat completava l'atenció en el cicle vital de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Dos anys després, el 1995, obria portes Floriplant, avui Garden AMPANS, un dels centres emblemàtics de la inserció laboral, i tres anys després, es posaria fi a una de les campanyes més importants que ha dut a terme l'entitat, la recollida de "L'ampolla i el paper", que havia significat una de les principals fonts de finançament de l'entitat i un gran moviment de voluntariat. Al llarg de 25 anys la campanya va assentar els valors de la solidaritat i la generositat entre els ciutadans de la Catalunya central. Poc després de finalitzar la campanya, AMPANS s'iniciaria en la recollida selectiva i la gestió de deixalleries, tasca que continua exercint avui dia a tota la comarca del Bages.

L'any 2000 entra en funcionament un nou servei, el Centre Ocupacional La Llum; el 2004 s'impulsa el Programa de Suport a l'Autonomia a la pròpia llar i, un any més tard, s'obre una residència per a 30 persones adultes amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta a la torre modernista Els Comtals, de Manresa.

Mentrestant, i davant la necessitat urgent de donar atenció residencial especialitzada a infants amb pluridiscapacitat, AMPANS posa en marxa un pis al carrer Alcalde Armengou de Manresa per a infants i joves amb discapacitat. El seguirien dos projectes més, el Turó i  La Caseta, a Pineda (Sant Fruitós de Bages) que estan en funcionament des del 2008 i 2009 respectivament.

El 2007 AMPANS produeix el seu primer vi de les vinyes de la finca Urpina, una donació de la família Vila-Isern amb dos fills amb discapacitat intel·lectual. Aquest serà un altre punt d'inflexió de l'entitat perquè els terrenys i la ubicació d'aquesta finca li permetran créixer amb un nou equipament per a persones adultes i el posterior desplegament d'un projecte agrosocial basat en la vinya i, des del 2015, també ramader, amb una granja de cabres i una formatgeria.

Una altra gran oportunitat a la inserció laboral és el restaurant Canonge, inaugurat el 2008 al centre de Manresa, i reorientat el 2012 amb el suport del xef amic d'AMPANS, Nandu Jubany.

El desembre del 2015, l'entitat va veure acreditat el seu model de gestió amb el segell 500+ EFQM, entrant a formar part d'un grup molt reduït d'entitats i empreses referents de les organitzacions excel·lents. Aquell mateix any AMPANS va celebrar el seu primer mig segle de vida amb la celebració d'un exitós programa d'actes que va aplegar milers de persones als seus esdeveniments.

Amb Pep Guardiola, amic d'AMPANS, l'entitat va omplir a vessar el Kursaal i va transmetre la seva tasca a través del testimoni de persones usuàries, famílies, treballadors i voluntaris. Va acollir el programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio amb Sílvia Cóppulo, amb més de 300.000 oients, i va tancar la celebració el 9 de gener de 2016, amb una xarxa humana a més de 40m d'alçada, a la Plaça Sant Domènec, amb la Fura dels Baus, protagonitzada per les persones d'AMPANS.

El 2016 també va inaugurar una segona residència als Comtals per a persones joves amb trastorns de la Conducta, va fer entrega del VII Premi d'Investigació, i va convocar el III Congrés estatal sobre Alteracions de la Conducta.

La història d’AMPANS, amb més de mig segle de vida, és l’exemple d’allò que es pot arribar a aconseguir amb amor, esforç, coratge i solidaritat. Una història que un grup de pares va començar a dibuixar i que amb el seu enginy i tenacitat es va ana fent realitat. Un projecte obert a la societat, amb vocació de servei i que impulsa la transformació social.

 

 Junts fem futur!

 

 

Aquest lloc web utilitza cookies, tan pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra Política de cookies.