• ampans@ampans.cat
  • 938 272 300

Més de 50 anys al costat de les persones amb disCapacitat intel·lectual

22.03.2019

El sector de la disCapacitat Intel·lectual prepara una primavera de mobilitzacions

Mobilització SMI

Les entitats del sector de la discapacitat i els centres especials de treball continuen les mobilitzacions i preparen convocatòries que s'accentuaran aquesta primavera. Es treballa ja amb la data de l' 11 d'abril per la primera gran mobilització del sector, per evidenciar la greu situació que viuen els Centres Especials de Treball per l'impacte de la mesura, d'altra banda positiva, aprovada pel govern de l'estat a finals d'any, de la puja del Salari Mínim.

El sector arrossega les conseqüències de la crisi i les retallades des de fa més d'una dècada i denuncien que se senten oblidats i ignorats per les administracions públiques. Les entitats del sector de la disCapacitat intel·lectual han hagut de fer front a una disminució de les tarifes públiques dels serveis residencials d'entre el 3 i el 25% i la congelació en altres serveis, així com els salaris dels professionals que no pugen des de fa més de 10 anys. A més, durant aquest temps, les entitats han hagut d'assumir un increment de costos de més del 10% en les despeses generals d'aquests serveis. Aquesta precarietat en el finançament afecta la creació de noves places. A data d'avui, AMPANS té una llista que supera el centenar de persones que estan a l'espera d'accedir a una plaça de serveis residencials, algunes en situació d'emergència social.

A tot aquest panorama, des del gener passat s'hi suma l'increment del Salari Mínim (SMI), que és una mesura que les entitats del sector veuen molt positiva per l'avenç social que significa, però difícilment assumible per la majoria de Centres Especials de Treball, si no hi ha la dotació pressupostària necessària des de les administracions públiques.

Durant els darrers dies s'han anunciat mesures i finançament addicional pels Centres Especials de Treball (CETs) per part de les administracions públiques. Dissortadament, aquestes mesures no resolen la greu situació del CETs catalans.

Davant d'aquesta situació, alguns centres especials de treball corren el perill d'haver de tancar, deixant sense feina una gran part d'aquestes persones que tornaran a quedar excloses del món del treball, abocades -en el millor dels casos- als serveis assistencials o al desemparament. Una situació que també implicarà majors costos socials, públics i per les pròpies famílies, i la menor aportació d'aquest col·lectiu a la societat.

Les entitats i els centres especials de treball es concentren cada dijous des de fa setmanes i ara tenen la intenció d'accentuar les mobilitzacions per reclamar vies de solució. També s'han fet reunions informatives i contactes a nivell local i comarcal per sensibilitzar el territori de la delicada situació del sector.

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris publicats. Sigues el primer en enviar-ne un.

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza cookies, tan pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra Política de cookies.