• ampans@ampans.cat
  • 938 272 300

Més de 50 anys al costat de les persones amb disCapacitat intel·lectual

26.11.2019

El projecte d’economia circular amb DENSO i Demano Barcelona ha rebut una menció als premis Ecodisseny

llums

Un projecte, que permet convertir en llums de disseny unes cintes de rebuig, ha quedat finalista en la categoria de producte en desenvolupament

Aquesta setmana ha tingut lloc a Barcelona l'entrega dels Premis Catalunya d'Ecodisseny, al pavelló alemany Mies van der Rohe. Els Premis, organitzats pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb l'Agència de Residus, reconeixien productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes, que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida.

El projecte d'economia circular entre DENSO, Demano Barcelona i AMPANS, ha rebut una menció en la categoria de producte en desenvolupament. Ha estat seleccionat perquè "el producte dona una segona vida a un residu del procés de fabricació de plaques electròniques" i també s'ha valorat "el model de col·laboració i simbiosi entre empresa industrial, equip de disseny i empresa d'inserció social".

Llums de disseny
DENSO, Demano Barcelona i la fundació AMPANS, que acompanya persones amb discapacitat intel·lectual, treballen conjuntament en un projecte d'economia circular que produeix làmpades de disseny sostenibles a partir d'un material que fins ara no es podia reciclar.
L'empresa DENSO, fabricant del sector de l'automòbil, genera unes cintes al llarg de la producció de plaques electròniques de la indústria de l'automòbil que ha de rebutjar. Es tracta d'unes tires de poliestirè i paper que són molt difícils de separar.

AMPANS, a partir de la seva secció de neteja i facility services de Centre Especial de Treball que realitza operacions de neteja i bugaderia a la DENSO, es cuida de recollir aquest material de rebuig i el fa arribar a la secció de Serveis a la Indústria per a la seva manipulació i preparació per a la producció de llums decoratius. Fet aquest procés, AMPANS, les envia a l'empresa Demano Barcelona, fabricant d'articles de disseny amb materials reciclats, que rep el material i s'ocupa del disseny, fabricació i comercialització dels llums.
DENSO genera aproximadament 80 tones anuals d'aquest residu i tenint en compte que cada làmpada fa servir una mitjana de 30 metres de cinta, la reutilització d'aquest material podria permetre una producció anual de 1.300 articles.

Aquesta col·laboració va sorgir gràcies al projecte R-R "Red EMAS de recursos i reutilització" del Club EMAS (Associació d'organitzacions registrades EMAS a Catalunya) del qual DENSO i AMPANS en són membres. Aquest projecte permet convertir en objectes útils i estètics un material sobrant que fins ara es llença a l'abocador o s'incinera, aportant un triple valor: social, mediambiental i econòmic. L'experiència es presentarà la setmana que ve a la jornada anual del projecte Tàndem, on empreses, entitats i grups de recerca es troben per fer créixer la seva xarxa de contactes de l'àmbit del medi ambient i desenvolupar nous projectes amb valor social.

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris publicats. Sigues el primer en enviar-ne un.

Deixa un comentari

Aquest lloc web utilitza cookies, tan pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra Política de cookies.